Sådan slipper du af med julemaden

Vægttab med sport og motionEr du også en af de alt for mange danskere som har taget lidt ekstra kilo på i julen, så kommer her lidt tips til hvordan du hurtigt slipper af med de ekstra kilo. Vi ser her lidt nærmere på nogle af de metoder der virker og par af dem som ikke virker. Forhåbentligt kan du med disse tips her komme af med par af de overflødige kilo og atter nå at kommer i sommerform.

Meld dig ind i det lokale fitness center

De fleste fitness centre ser en kæmpe stigning af nye medlemmer i januar måned. Rigtig mange af os har et nytårsforsæt om at tabe sig i det nye år, andre vil gerne blot af med de kilo de tog på i December grundet lidt for meget julemad og for lidt motion.
Et medlemskab i et motionscenter kan være en rigtig god måde at komme i bedre form på og få smidt lidt ekstra kilo, men faktum er at langt de fleste af os kun kommer et par gange efter vi er meldt ind, og næppe nok gange til at det ændre ret meget på vægten.
Hvad værre er, er at mange af os ofte glemmer at melde os ud igen, og betaler for et medlemskab vi ikke bruger i flere måneder.
Et andet problem ved at melde sig ind i det lokale motionscenter er at rigtig mange andre har fået præcis samme ide, og der kan til tider være for mange andre i centeret til det er sjovt at træne der.
Hælder du alligevel til at melde dig ind i et motions center, så start sammen med en ven eller veninde, da i på den måde kan hjælpe med at holde hinanden lidt bedre i gang. Alternativt tilmeld jer noget hold træning, da dette også giver lidt flere forpligtelser.

Motion er generelt en god måde at tabe sig på dog ikke den hurtigste, men hvis gjort rigtigt den sundeste. Så vil du gerne dyrke mere motion, men gider ikke alt det fitness ræs, så er der heldigvis mange andre muligheder.

Opnå et sundt vægttab i januar måned

Dyrk mere motion

Som sagt er motion en vigtig god metode når du skal tabe dig, ikke alene forbrænder du masser af kalorier når du dyrker motion, men det er også med til at styrke dine muskler, koordination og kredsløb, og er generelt sundt for kroppen hvis gjort med måde.
Når jeg skriver med måde, er det fordi vi ofte ser eksempler på folk der tænker at når lidt motion er godt, så er meget motion rigtig godt. Men går du fra at have været nærmest inaktiv hele december måned, til at pludselig løbe 10km hver dag, så belaster det kroppen utrolig meget, og chancen for at du ender op med en skade er ret stor. Jo ældre du er, jo større er chancen faktisk, så start stille ud, gerne blot med at gå en god lang tur 3 gange om ugen, eller løbe et par kilometer og så gradvist sætte niveauet op.
Snakker vi børn, så køb lidt træningsudstyr de finder interessant og som de kan bruge inde da januar vejret typisk ikke er det bedste. Det kan f.eks. være en af de smarte Airtracks vi omtalte tidligere (se mere her). En Airtrack er en oppustelig gymnastikmåtte, som de fleste børn elsker at bruge, og som samtidig er rigtig god træning for dem.
Hvis der er masser af sne ude, kunne et par ski eller en ny kælk også være en god ide at få børnene til at røre sig mere.

Os voksne plejer typisk at melde sig ind i et fitness center, begynde at løbe eller spille badminton, når vi gerne vil røre os lidt mindre. Alle 3 ting er også ganske udmærker, så længe vi sørger for at blive ved i mere end de første 3 uger.

Tab dig med mad – gå på diet

Selvom motion og sport kan hjælpe med at give et vægttab, så er det kosten der er det vigtigste når vi snakker vægttab. En almindelig voksen forbrænder omkring 2000-2500 kcal om dagen. Tager du på i vægt, så er det i langt de fleste tilfælde fordi du spiser mere end hvad du forbrænder. Som utrænet vil du typisk forbrænde 3-700 kcal ved en gang træning, så spiser du det kroppen har brug for på de cirka 2500 kcal, så skal der 10-13 gange træning til før du har tabt dig et kilo. Så motion er næppe alene den hurtigste vej til at smide sine julekilo.

Her er kosten så et meget mere effektivt redskab at skrue på når du gerne vil smide et par kilo. Enten ved at veje og måle alt du spiser og så holde dig på omkring 1500 kcal, eller ved at følge en specifik diet som eksempelvis LCHF, Atkins, stenalder kost, suppekuren, Keto og hvad de mange kure nu engang hedder. Fælles for de fleste, er at de sørger for at reducere den mængde energi du får fra maden, og biddrager dermed til et vægttab. Jeg har selv prøvet samtlige af overstående og min personlige favorit er Keto, som er nem at fælge og kan give rigtig gode vægttab.

Tab dig med kosttilskud

Der findes et hav af forskellige typer kosttilskud der lover utrolige resultater når vi taler vægttab. Og der findes skam også flere typer af medikamenter der kan give et rigtig godt vægt tab, problemet er bare at disse enten ikke er lovlige, er direkte farlige eller også kræver de en recept. Standard kosttilskud inden for vægttabt kategorien er fuldstændig spild af penge. Chili Burn, CLA, XL-S Medical og hvad de ellers hedder har minimal effekt i forhold til prisen, og er derfor bestemt ikke en god måde at tabe sig på. Nogle produkter hævder f.eks. at øge din forbrænding med 5%. 5% af 2000 kcal er cirka 100 kcal, så omkring 70 dage for at smide et kilo. Ikke lige den mest effektive måde at tabe sig på.
Kosttilskud som Nupo og Nutrilett er en lidt anden sag, det er mere en diet end direkte kosttilskud, da har til formål at erstatte dele af din kost med noget andet mad, som indeholder færre kalorier. Er du typen der bestemt ikke gider at tælle kalorier i maden, så kan denne type produkt være et nemmere alternativ (hermed ikke sagt at det er mere effektivt).
Generelt kan jeg ikke anbefale kosttilskud når vi snakker vægttab.

Så hvad er den bedste måde at tabe sig på, hvis du skal af med de ekstra kilo fra julen? Mit råd vil være at finde en diet der passer til dig. For nogle er keto eller LCHF nem at følge, for andre er en reducering af det de normalt spiser nok. Kombinere dette med lidt motion, enten i form af gang, løb eller cykling. Forkæl gerne dig selv lidt med lidt nyt træningstøj eller gadgets som pulsmåler eller lignende, da det ofte gør det lidt nemmere at komme i gang. I takt med at du bliver bedre, kan du så stille og roligt øge mængden af motion, og du vil hurtigt begynde at se resultatet af dit vægttab. Til dine børn, overvej en Airtrack, bordtennis bord eller en ny kælk hvis vejeret er til det. Alternativ tag dem med ud og gå nogle ture i den skønne Danske natur.