Står du og skal ud og finde det helt rigtige plankebord til din bolig? Plankeborde fungerer som et smukt og funktionelt møbel i mange danske hjem. Med det rigtige valg kan dit nye plankebord løfte både boligindretningen og give stor praktisk anvendelse. Et godt solidt træbord har ofte mange anvendelses muligheder. F.eks. samles familien til både hverdagsmad og de store fester. Derfor skal du finde et bord, der ikke kun passer til din stil, men også til dine praktiske behov. Så lad os se mere på alle de væsentlige overvejelser, du bør gøre dig, inden du går ud og køber et nyt træbord. Da disse borde jo ofte er ret dyre, er der jo ikke råd til fejlkøb.
Som noget af det første bør du vurdere, hvilken stil og størrelse der passer bedst ind i dit rum. Skal bordet være rustikt med et naturligt look, eller foretrækker du et moderne, minimalistisk design? Selvom det for de fleste giver sig selv, så sørg altid for at mål rummet op. Der er intet mere frustrerende end at komme hjem med et nyt plankebord, der ikke passer ind i rummet.
Plankeborde i eg er robuste og holdbare, mens fyr og gran har en lysere farve og blødere tekstur. Teak og valnød har også unikke egenskaber, men kan være dyrere. Dette påvirker selvfølgelig også prisen på bordet. Et godt træbord er ikke billigt, men det er ofte prisen værd.
Er du selv interesseret i at få et flot og lækkert plankebord til din stue, mødelokale eller kontor? Så tjek Nordisk Planke. Et Dansk firma der sælger kvalitets træborde i masser af forskellige farver og størrelser. Perfekt for dig som går op i både kvalitet, bæredygtighed og stil. F.eks. viser nye data at over 70% af dem som køber træmøbler går op i bæredygtighed.
Prisen spiller for det fleste en stor rolle når du skal vælge det rigtige plankebord. Det kan ofte betale sig at købe kvalitet, da et håndlavet plankebord i massivt træ kan holde i mange år. Overvej at sammenligne priser på plankeborde af eg, valnød og fyr for at finde det bedste tilbud til din stil og dit budget. Sørg også for at tage højde for vedligeholdelse og holdbarhed, så du kan nyde dit træbord i mange år fremover. Med disse overvejelser er du godt på vej til at finde det perfekte bord til dit hjem – en opgave der faktisk er værd at bruge en smule tid på. Selv syntes jeg, at et massivt træbord er det smukkeste møbel, du kan købe til hjemmet, og derfor også et møbel, der kan betale sig at bruge lidt tid på at finde det bedste af. Vidste du at 7 ud af 10 plankeborde der sælges i Danmark er af egetræ?
1. Vigtige overvejelser før du vælger plankebord – Stil, størrelse og rum
Når du vælger det rigtige bord, skal du starte med at kigge rundt i det rum, hvor bordet skal stå. Mål dit rum op før du køber. Der skal være god plads omkring bordet, og det skal passe til resten af møblerne. Prøv at visualisere bordet for dig inde i rummet.
Stilen på bordet bør komplementere din eksisterende indretning. Overvej om du foretrækker et mere rustikt look, der ofte ses i klassiske designs, eller et mere moderne snit med renere linjer. Stilen kan også påvirke valget af ben og finish, hvilket kan tilføre en yderligere æstetisk dimension til dit hjem. Nogle er til de mere rustikke borde, mens andre foretrækker et mere minimalistisk udtryk. Det gælder her om at finde den stil, som bedst passer ind i resten af hjemmet, især hvis du er typen som har bare lidt fokus på boligindretning og design. Her kan det også være en fordel at se på nogle af miljøbillederne på forhandlernes hjemmeside, så du bedre får en idé om, hvordan det bord, du overvejer, passer ind i de forskellige typer af hjem.
Og hvad med bordtypen? Skal det være et spisebord, sofabord, skrivebord eller måske et konferencebord? Og hvilken rumtype skal bordet passe ind i? Er det til din spisestue, køkken, kontor eller er der tale om et træbord til din stue? Moderne plankeborde i solidt træ passer ofte ind i de fleste typer af rum. Især hvis du vælger de mere klassiske stilarter.
Tænk over hvordan i bruger bordet i hverdagen. Skal der være plads til både familiemiddage og hjemmearbejde? Det afgør hvilken størrelse og form der passer bedst. Er du ude efter et udtræksbord, foldbart bord eller et bord med opbevaring? Med et møbel der optager så meget plads som denne type af borde, er det ofte en god ide at det også har mere end et formål eller kan bruges til andet end blot at sidde og spise ved.
God forberedelse hjælper dig med at vælge rigtigt første gang. Et plankebord er en stor udgift. Et massivt bord i træ kan være et dyrt køb, så derfor gælder det også om at vælge det helt rigtige bord fra starten af. Flere af mine egne venner har desværre brugt mange penge på et træbord og endt med et bord, som ikke helt passede til deres behov. Dette kunne være undgået ved at bruge lidt ekstra tid på at finde den helt rigtige bordtype der passer ens boligindretnings stil og behov.
2. Valg af materialer og behandlinger – Fordele og ulemper
Valget af materialer til dit plankebord har betydning både inden for udseendet og holdbarheden. Typisk fremstilles borde af træsorter som eg, fyr, teak eller valnød, hver med sine unikke egenskaber. Men lad os se lidt nærmere på nogle af de mest populære træsorter inden for håndlavede borde.
Eg er kendt for sin robusthed og holdbarhed, hvilket gør det til et populært valg for møbler, der skal tåle meget brug. Det har en markant kornstruktur, der kan fremhæves med forskellige finishes. Ifølge møbelekspert Magnus Rasmussen fra Nordisk Planke, er egetræ det mest holdbare materiale til plankeborde på markedet her i Danmark.
Fyr giver en lysere farve og en blødere tekstur, hvilket kan give et varmere udtryk. Det er dog mere modtageligt over for ridser og slag, hvilket kan være en ulempe i husholdninger med små børn eller kæledyr. Et godt vælg til et spisebord i træ.
Teak er ideelt til brug udendørs takket være sin naturlige olie, der beskytter mod råd og insekter. Indendørs kan det tilføre et eksotisk touch til indretningen.
Valnød er værdsat for sin dybe, rige farve og fine korn. Det er en hårdere træsort, der er modstandsdygtig over for daglig brug, men kan være dyrere end andre materialer.
Når du har en bestemt træsort i tanker, så er det tid til at overveje behandlingen af bordpladen. En oliebehandlet overflade kan for eksempel give træet en mere naturlig følelse og er nem at vedligeholde. Du kan også i en vis grad påvirke farven af træet med en oliebehandling. Lak eller shellak giver en hårdere finish, der bedre modstår pletter og vand, men kan kræve mere omfattende vedligeholdelse over tid. Voks er en anden mulighed, der tilfører en blød glød og beskytter mod mindre skader, men den skal genanvendes regelmæssigt for at bevare effekten. For mange er det nemmeste dog blot at oliebehandle bordet 5-6 gange om året. Det er som regel nok til, at det holder farven, og samtidig beskytter du træet i dit træ-bord. Som regel er der mindre, end du regner med, der skal til for at vedligeholde det smukke udseende på bordet, så lad os også se lidt på dette.
3. Holdbarhed og vedligeholdelse af plankebordet – Gode råd til lang levetid
Holdbarheden af dit træbord er direkte påvirket af både materialet og den måde, du passer og plejer det på. Her er nogle tips til, hvordan du kan sikre, at dit bord holder sig smukt og funktionelt gennem mange år. Køber du et dyrt bord, så er det jo ret vigtigt også at passe godt på det. Vidste du f.eks. at et plankebord nemt kan holde i 50år eller mere hvis du passer godt på det? F.eks. ved at:
- Regelmæssig rengøring: Hold bordpladen ren ved regelmæssigt at aftørre den med en fugtig klud og et mildt rengøringsmiddel. Undgå aggressive rengøringsmidler, som kan beskadige træets finish.
- Beskyt mod direkte sollys og varme: Placer ikke dit bord, hvor det er udsat for direkte sollys eller tæt på varmekilder som radiatorer eller brændeovne. Dette kan føre til udtørring og misfarvning af træet.
- Undgå fugt og væskespild: Brug bordduge eller dækkeservietter under måltider for at beskytte overfladen mod varme retter og spildte væsker. Tør op med det samme, hvis der spildes, for at forhindre pletter og vandskader.
- Anvend passende plejeprodukter: Afhængigt af din bordplades finish kan det være nødvendigt at anvende olie, voks eller en specifik træplejeolie for at bevare træets naturlige glans og beskyttelse. Følg producentens anbefalinger for vedligeholdelse.
- Håndter med omhu: Undgå at bruge skarpe genstande direkte på bordet, og løft, snarere end at trække, møblerne, når du skal flytte dem, for at undgå ridser og skader på både bordet og gulvet.
Det er faktisk ret enkelt at holde dit plankebord pænt. Med den rigtige pleje holder det sig flot i mange år. Som du kan se, så skal der ikke meget til for at holde dit nye træbord pænt i mange år fremover.
4. Design og stilarter – Find det helt rigtige borddesign til boligen
Hvilket design ønsker du på dit plankebord? Det kan eksempelvis være rustik, moderne, skandinavisk, industristil eller en landlig stil. Der er mange designstile at overveje ved køb af et nyt træbord. Hvilken stil man synes om, er jo ret så individuelt, så for nogle vil et moderne nordisk design være perfekt, mens andre hellere vil have et mere rustikt landligt bord.
Og hvad med de tekniske detaljer som dimensioner og byggemetoder, som også er vigtige faktorer. Et håndlavet bord i træ med en pladetykkelse på 4 cm kan give et robust og langtidsholdbart møbel, mens de præcise dimensioner sikrer, at bordet passer perfekt ind i dit rum, hvor end bordet skal stå. Stil er en meget personlig ting, så det bord, der er perfekt for en person, er ikke altid det træbord, som også er perfekt for dig. Heldigvis er de borde, som jeg godt kan lide, ofte i samme stil som dem, min kone også godt kan lide. Det kan også være et håndlavet bord i træ der måske er lidt mere rustik der passer bedst ind i din stil.
5. Budget – Pris sammenlignet med kvalitet af træborde
Når du vælger at smide en del penge efter et træbord, er det vigtigt at afveje dit budget mod den ønskede kvalitet på bordet. Som med alt andet hænger kvalitet og pris jo ofte sammen. Prisen på håndlavede borde kan variere betydeligt baseret på flere faktorer, herunder træsort, håndværk og producent. Her er nogle overvejelser til, hvordan du finder det bedste bord inden for dit budget.
- Eg og valnød er dyrere end andre træsorter: De holder længere og har et flottere udtryk, som mange er villige til at betale ekstra for. Blødere træsorter som fyr kan være mere budgetvenlige, men de kan være mindre holdbare over tid.
- Kvalitet over kvantitet: Det kan være fristende at vælge et billigere bord for at spare penge, men køber du et kvalitetsbord fra starten kan være mere økonomisk i det lange løb. Et godt bygget træbord kan vare i årtier, mens et billigere bord kan kræve hyppigere udskiftning eller reparation.
- Sammenlign priser og mærker: Brug tid på at researche forskellige producenter og butikker. Nogle mærker kan giver klart bedre værdi for pengene gennem garantier eller superior håndværk til en lignende pris.
- Tilpasninger og specialfremstillinger: Hvis dit budget tillader det, kan tilpasninger såsom specialstørrelser eller unikke finish gøre dit bord til et personligt kunstværk, men disse tilføjelser kan også øge prisen betydeligt.
- Udsalg og tilbud: Hold øje med sæsonudsalg, rabatkoder og tilbud. Mange butikker har særlige tilbud omkring højtider eller sæsonskift, hvor du kan få kvalitetsmøbler til en reduceret pris.
Når det kommer til pris, så er det altid en god ide at prøve at få så meget kvalitet som muligt for pengene, og ved at have disse her ting med i dine overvejelser, så kan du forhåbentligt finde et bord, der ikke bare opfylder dine æstetiske ønsker og funktionelle behov, men også passer ind i din økonomiske ramme. Og jo, du kan købe for billigt, når vi snakker træborde. Det gjorde jeg selv for et par år siden, og allerede for 3 måneder siden var jeg nødt til at udskifte bordet med et nyt.
6. Købssteder og mærker – Hvad skal du kigge efter?
Hvor du køber dit plankebord er lige så vigtigt som hvilket bord du vælger. Find en forhandler du stoler på, der sælger kvalitetsborde. Skal det være fra bestemte producenter? F.eks. Bolia, HAY, IKEA, Muuto, Normann Copenhagen eller Nordisk Planke? Skal det købes i en online webshop eller hos din lokale møbelbutik?
Hvad end du beslutter dig for, er her et par ting, du også bør overveje.
- Omdømme og anmeldelser: Start med at undersøge forskellige butikker og producenter online. Læs kundeanmeldelser og tjek ratings for at få et indtryk af deres produkters kvalitet og kundeservice. Positive anmeldelser og et stærkt omdømme indikerer ofte et pålideligt mærke.
- Fysisk butik vs. online: Overvej fordelene og ulemperne ved at købe online sammenlignet med i en fysisk butik. I en fysisk butik har du mulighed for at se og røre ved træet og bedre vurdere kvaliteten. Onlinebutikker har typisk et bredere udvalg af plankeborde og ofte bedre priser. Vær dog opmærksom på returpolitik og leveringsbetingelser.
- Specialiserede møbelbutikker: Specialbutikker og snedkere kender deres træ. De kan guide dig til det rigtige bord og give dig speciel designet løsninger du ikke finder i de store kæder.
- Bæredygtighed og oprindelse: Overvej hvor træet kommer fra, og hvordan det er blevet behandlet. Bæredygtigt indkøbte materialer og etisk fremstillede møbler er ikke bare gode for miljøet, men kan også give et bedre produkt.
- Garantier og serviceaftaler: Gode garantibetingelser kan give dig ro i sindet. Dette gælder især når du køber et dyrt møbel som et håndlavet bord. Tjek hvad garantien dækker, og om der gives services som reparation eller vedligeholdelse.
7. Træ og bæredygtighed – Hvor kommer træet fra?
Bæredygtighed spiller en stadig større rolle inden for nærmest alt. Dette gælder også plankeborde. Så overvej også dette når det kommer til valg af materialer til møbler, herunder håndlavede borde. Det er vigtigt at overveje, hvor træet stammer fra, og hvordan det er blevet høstet. Træ, der kommer fra bæredygtigt forvaltede skove, er ikke kun et miljøvenligt valg, men også ofte af højere kvalitet.
Når du vælger et massivt bord i planke træ, kan du kigge efter certificeringer som FSC (Forest Stewardship Council) eller PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Disse certificeringer sikrer, at træet er høstet på en måde, der respekterer miljøet og de mennesker, der arbejder i skovene. Ved at vælge bæredygtigt træ til plankebordet, så kan du bidrage til bevarelsen af verdens skove og støtte ansvarlig skovforvaltning.
Du kan også overveje genbrugstræ som et alternativ. Genbrugstræ kommer fra gamle bygninger, broer eller andre strukturer, hvilket giver træet en unik historie og karakter. Det er også en fremragende måde at reducere affald og udnytte eksisterende ressourcer. Mange moderne træborde er faktisk lavet af genbrugstræ nu om dage. F.eks. har nogle firmaer som bl.a. Thors Design specialiseret sig i at genbruge træ til at lave kvalitets plankeborde.
Tænk over hvor træet kommer fra. Et bæredygtigt valg gavner både dig og miljøet. Dermed kan du sikre dig at dit nye bord ikke kun er smukt og funktionelt, men også et ansvarligt valg for miljøet.
Det var 7 korte punkter, som du bør have med i dine overvejelser, når du skal vælge det helt rigtige bord. Ved at tænke over disse 7 punkter, så øger chancen kraftigt for, at du ender op med et bord, som du ikke bare bliver rigtig glad for, men også et bord, som du kan få stor glæde af i mange år fremover.
Et plankebord skal passe til både dit hjem og din hverdag. Tænk over størrelsen, stilen og hvilken type træ du vil have. Det er en stor beslutning der skal holde i mange år. Det rigtige plankebord løfter hele rummet. Her samles familien til både morgenmad og store middagsselskaber. Et godt plankebord holder i mange år. Vælg derfor en stil og et design, der også virker om fem eller ti år.
Når du vælger bordets materiale og finish, tænk også over hvordan disse vil ældes med tiden og hvilken vedligeholdelse der kræves for at bevare deres skønhed og funktion. Et robust budget kan give dig frihed til at vælge højere kvalitet, som ofte betaler sig over tid gennem længere holdbarhed og mindre behov for vedligeholdelse. For mange er en vigtig parameter dog, hvor du køber dit nye bord, hvilket mærke det er i, og hvilken service og kvalitet du kan forvente i forbindelse med købet. Husk ikke at falde for et alt for godt tilbud online. Et bord i god kvalitet er ikke billigt, og køber du et til en lav pris, så kan du også være ret så sikker på, at kvalitet og pris følges ad. Et pænt møbel, som du kommer til at sætte stor pris på og vil elske at vise frem for venner og familie. Vælg den rigtige bord fra starten og spar dig selv for en masse besvære og penge.
Så nu hvor du kender alle aspekter af at vælge det perfekte plankebord, er det tid til at handle. Besøg Nordisk Planke i dag og find dit drømmebord!
FAQ om Plankeborde
Hvad er et plankebord?
Hvilke træsorter er bedst til planke borde?
Hvordan vedligeholder jeg mit træbord?
Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger et bord i solidt træ?
Er planke-borde miljøvenlige?
Hvor kan jeg købe et kvalitets massivt træbord?
Kan jeg bruge et plankebord udendørs?
Ja, du kan bruge et plankebord udendørs, men det afhænger af træsorten og overfladebehandlingen. Her er nogle vigtige overvejelser:
- Teak: Teak er det mest populære valg til udendørs borde, da det indeholder naturlige olier, der gør det modstandsdygtigt over for fugt, råd og insekter. Det kræver minimal vedligeholdelse og holder i mange år, selv under barske vejrforhold.
- Eg: Eg er også en mulighed, men det kræver en god overfladebehandling (f.eks. olie eller lak) for at modstå vejrliget. Uden behandling kan eg blive påvirket af fugt og UV-stråler.
- Fyr og gran: Disse træsorter er mindre holdbare udendørs, medmindre de behandles grundigt. De er mere modtagelige for råd og skader, hvis de udsættes for fugt eller ekstreme temperaturer.
- Overfladebehandling: Uanset træsorten er det vigtigt at behandle bordet med en udendørsvenlig olie, lak eller voks for at beskytte det mod vejrliget. Regelmæssig vedligeholdelse er nødvendigt for at bevare bordets kvalitet.
- Alternativer: Hvis du ønsker et bord, der kræver minimal vedligeholdelse, kan du overveje genanvendt træ eller komposittræ, som er specielt designet til udendørs brug.

Jens har efterhånden mange års erfaring med træ. Alt lige fra brænde til forskellige typer af møbler i træ. Han er uddannet snedker og har i mange år arbejdet med boligindretning og møbeldesign som han også elsker at skrive om. Jens har i flere år dyrker en del sport men går også op i ting som familie, jura, og design.