Airtracks til haven 2022

Flot blå airtrack til din haveRigtig mange børn og unge har i dag en Airtrack de benytter ude i deres have eller inde i hjemmet. Men hvad er fordelen ved at købe en have Airtrack og hvad skal man være opmærksom på hvis du er ude efter en Airtrack til haven? Er man til sport, fitness eller gymnastik, så kan disse nye Airtracks være en super form for motion og træning. Træning som både er sjov og styrker muskler og koordination. Så lad os prøve at se lidt nærmere på de forskellige muligheder der er inden for Airtracks til haven. Mange ender nemlig med at købe en model som ikke er optimal til brugeren, og de får derfor ikke den fulde Air track oplevelse når de bruger den. Det at finde den bedste Airtrack gymnastikmåtte kan være lidt en krævende opgave, hvis du ikke i forvejen har kenskab til Airtracks.

Læs også: Find den bedste gymnastikmåtte

Airtrack til haven

Når du køber en Airtrack til din have, er det vigtigt at du finder en model som passer bruges niveau og behov. Er du en 8 årig pige som lige startet med at dyrke lidt gymnastik, vil det f.eks. ikke give mening at købe en H15 Airtrack Trainer på 6-8 meter. Ikke fordi det er en dårlig model, men fordi den er stor og tung, hvilket ofte gør at barnet ikke gider besværet med at slæbe den ud, pumpe op og få stillet op, for at bruge den i 10 minutter til at lave et par simple spring.
Her vil en mindre model være et bedre valg, da den vil være meget hurtigere og nemmere lige at finde frem, bruge i 10 minutter og så pakke væk igen.
Er du derimod en 14 årig som har dyrket spring gymnastik i 3 år og gerne vil forbedre sig mest muligt, så kunne den store H15 model være et godt valg, da man her har mulighed for at få mere kraft på sine spring og lave mere komplekse spring kombinationer. Her i 2020 er der efterhånden kommet rigtig mange forskellige modeller på marked som er virkelig gode til træning ude i haven.
Lad os se lidt på de forskellige egenskaber Airtracks til haven kan have. Og hvordan du vælger den bedste model til din form for træning

Air-track til hjemmet

Er airtracken derimod til hjemmet, så bør du vælge en mindre model end den du typisk bruger til haven. Her kan en mini på 2.4 meter være et super godt valg, da den for plads de fleste steder inden for, og du dermed også kan bruge den på dage, hvor der ikke lige er vejr til at træne ude. En mini gymnastikmåtte er rigtig god til at træne og øve enkelte spring, du får dog ikke samme muligheder for at lave kombinations spring som på en større model ude i haven. Men til gengæld har du så mulighed for at træne på de dage du ellers ikke ville kunne bruge den. Derfor kan du også med fordel købe 2 mini frem for en 4 meter. Nogle modeller som f.eks. dem fra Danske Gymplay, kan sættes sammen via et velcro bånd, og fungere dermed som en stor. På den måde har du mulighed for at træne enkelte spring inde, og de mere komplekse spring øvelser ude i haven.

Tykkelse på Airtracken

En meget vigtig faktor på en Airtrack gymnastikmåtte er tykkelsen på den. Jo tykkere eller højere den er, jo mere luft er det imellem brugeren og jorden. Jo tykkere et luftlagt der er i Airtracken, jo mere “hjælp” får man til sine spring. Dette betyder at hvis du bruger en på 30 cm i tykkelse, så kommer der noget mere kraft og højde på springene end hvis du bruger en på 10 cm i tykkelse.
For de yngste eller ikke øvede gymnaster, så vil en tyndere Airtrack føles mere stabil og nemmere at bruge. Den er også lettere og dermed nemmere at transportere og sætte op. Så en tynd model vil være et godt valg til de yngre eller uerfarne brugere. Både til sjov leg og seriøs træning.
Jo tykkere den bliver, jo mere højde kan du få på springene, og dette er en vigtig faktor for øvede gymnaster, som gerne vil lave komplekse spring serier med masser af højde på springene. Her er en 15-20 cm model en god tykkelse på Airtracken.
Til konkurrencer hvor det gerne skal se så vildt ud som muligt for publikum, gør det ikke noget at der kommer yderlig lidt højde på, så ofte ser man Airtracks på op til 30 cm i højden brugt i større konkurrencer. Generelt siger man at jo mere højde du kan få på dine spring, jo sjovere er det. Dette dog under forudsætning af du har styr på de forskellige spring du udfører. Men tag at kig på et par af de videoer som er med de store modeller, så ser du hurtigt hvor meget mere performance den ekstra højde giver en dygtig gymnast.
Skal den blot bruges til hjemmetræning i din have eller få lidt ekstra motion på en sjov og sund måde, så er en 15cm model ofte et oplagt valg når vi snakker kvalitet Airtracks. Husk også at kemi er en vigtig del af en kvalitets model, så igen er dette noget du bør undersøge inden du køber en.

Længde på Airtracks

Længden på Airtracken er heller ikke uvæsenlig. En kort model er god til at øve enkelte spring på. Som f.eks. et kraftspring eller en flikflak. En kort Airtrack er let at bære og hurtig at sætte op og lige øve lidt nye spring på.
Men i takt med at du bliver bedre, så vil en 2-3 meter Airtrack på et tidspunkt blive for kort og du vil sikkert gerne kunne lave lidt flere kombinationer eller længere spring på den. Men typisk vil der gå et år eller længere tid inden man er nået dertil som nybegynder, og derfor er en kort model et godt valg til de helt nye.
Øvede gymnaster eller ældre brugere vil typisk gerne have lidt ekstra længde på deres Airtracks, og til dem er 4-6 meter ofte den ideelle længde. Her er den stadig til at betale sig fra, og heller ikke for tung til at man ikke gider slæbe den ud i haven og komme i gang.
Længere modeller på over de 6 meter ser vi typisk i gymnastik foreninger og andre steder hvor den kan stå fast. Disse modeller er typisk ikke helt velegnet som en Airtrack til haven. Det er ikke mange haver som har pladsen til denne type gymnastikmåtte, plus at der er temmelig tunge og dyre.

Bredden på Airtracken

Bredden er typisk ikke noget man vælger når man køber sin Air track, men noget der vokser i takt med at den bliver længere.
Jo længere springserier du øver, jo større er chancen for at du kommer ind i en skæv vinkel og kommer ud i mod kanten af Airtracken. Derfor vokser bredden normalt i takt med at Airtracken bliver længere. Hvor man fint kan slippe afsted med en brede på 1 meter til en 3 meter gymnastikmåtte, vil det være lidt for farligt til en model på 8 meter. Her vil en bredde på 1½ meter være mere sikkert at benytte. Jo bredere en model du vælger, jo mere større margin for fejl er der, men den bliver også tungere og dermed mere besværlig at sætte op og pakke ud. Skal den bruges inden for, kan bredden også være en faktor når det gælder om at finde pladsen til den. Er den til bruge ude i haven, så gør det som regel ikke så meget at den er en smule mere bred.

Mærke på din Air track

Når du skal ud og finde en Air track til din have, og har besluttet dig for hvilken tykkelse og længde den skal have, så er næste trin at finde det rigtige mærke på den. Her kan du nemt købe for billigt og ende op med en model som enten ikke er særlig holdbar eller specielt sjov at bruge. Lidt på samme måde som når man køber en trampolin til haven.
Jeg har efterhånden prøvet lidt forskellige, og generelt er de danske modeller ret god i forhold til mange af de udenlandske. Du kan ofte finde billige Airtracks på kinesiske sider som Wish eller Aliexpress, men du ofte ende med at fortryde det hvis du køber en sådan. Brug i stedet lidt ekstra på at få en ordentlig model fra en danske forhandler som f.eks. En GymPlay Airtrack, så har du en model du kan bruge i mange år fremover og som giver optimal performance til din spring. Samtidig er den slidstærk, fri for giftig kemi og utrolig sjov at træne og lege på.
Lige nu vil tøver jeg ikke med at anbefale GymPlay modellerne, da de p.t. er de eneste som aktivt skriver at de ikke benytter de skadelige ftalater i deres Air tracks.
Når du køber en Airtrack til haven, er det derfor vigtigt at du finder en model der passer til dit niveau, når vi snakker længde og tykkelse på Airtracken. Det er også vigtigt at du finder en model du har plads til i haven, så der stadig er luft omkring den, og den ikke er klods op af hegnet eller æbletræet. Der har desværre været enkelt uheld med Airtracks i haven på grund af en uheldig placering.