Mode – smarte læderjakker til mænd

Modetøj til børn, voksne og babyerMode og stil er der altid plads til, derfor snupper vi her på en varm sommerdag lige et lille indlæg om læderjakker til mænd, en ting som aldrig helt går af mode.
Hvad enten der er tale om en Street eller Retro biker jakker, så er læder noget som passer fint samme med det meste af ens gaderobe. Men hvordan kom vi lige i gang med at bruge læder jakker, og hvorfor er de stadig så populære den dag i dag. Lad os starte med at tage et lille kig på historien bag.
Historien bag læderjakker

Helt tilbage til før Kresti fødsel har vi anvendt læder til tøj i en eller anden form. Men det var faktisk først i starten af 30’erne de klassiske designs til det vi kender som en læderjakke opstod. Her fandt datidens piloter ud af at læder var et rigtigt godt materiale til at modstå kulde og vind når man sat oppe i en åben flyver. Især de berømte bombe piloter, som ofte var ude på lange ture i 1. verdenskrig benyttede alle de klassiske brune bomber jakker, som bestod af hestelæder og var foret med uld indvendigt. Dette gav en meget robust jakke, som samtidig var varm og kunne modstå den kraftige vind piloterne ofte blev udsat for.
Det gik ikke mange år, inden biker kulturen også opdagede fordelen ved en sådan læderjakke og tog fenomenet til sig. Dette mundende ud i en anden klassik stil – biker jakken. Det var også her at vi begyndte at se de sorte jakker, frem for de brune som piloterne brugte.

Mode og sport

Også inden for sport er mode et vigtigt begreb. Se f.eks. på den populære Stella Mccartney fra Adidas. Sidste uge var jeg til Airtrack stævne med min datter, og selv her gik de meget op i at have det helt rigtige gymnastik tøj på når de hoppede rundt på en Airtrack eller anden gymnastik måtte. Og ikke kun på denne airtrack Gymnastik måtte de skulle se smarte ud, også mange motionister ude på løbestierne gør mere ud af at være iklædt mode rigtigt tøj, frem for at have en god løbe stil.
Mode er noget som også vinder mere og mere frem inden for sport og motion.

Læder og miljø

Læder, der essentielt er dyrs hud, forfalder som al andet organisk materiale uden passende behandling. Garvning er den nødvendige proces til at konservere disse huder og skind til videre anvendelse i produkter såsom tøj og møbler. I denne proces gennemgår huden en omhyggelig rensning for fedt og olier, bliver blødgjort, og resulterer i et stærkt og smidigt materiale. Med korrekt vedligeholdelse kan det holde i mange år.

Garvningsprocessen kan desværre være miljøbelastende. Den genererer ofte betydelige mængder af forurenet spildevand fyldt med organiske stoffer og kromsalte. Krom, et giftigt tungmetal, kan akkumuleres i fødekæder og ender i sidste instans i mennesker. Moderne garvningsfaciliteter har teknologier til at rense spildevand, men mange læderprodukter produceres i lande som Indien, Kina og Mexico, hvor sådanne renseanlæg ofte mangler. Dette medfører ikke kun miljømæssig skade, men påfører også fabriksarbejdere skader fra lang tids eksponering, inklusive hudlidelser og alvorligere sygdomme.

I erkendelse af disse problemer vælger nogle virksomheder at gå i retningen af bæredygtighed ved at genbruge læder. Better World Fashion i Danmark (www.betterworldfashion.dk) er et eksempel på en virksomhed, der omdanner brugte læderjakker til nye, moderigtige modeller for mænd gennem en proces med ozonrensning. Selvom dette initiativ er lovende, er det stadig for begrænset til at gøre en signifikant forskel. En bredere adoptering af genbrugsinitiativer på tværs af beklædnings- og møbelindustrien kunne potentielt reducere kromforureningen betydeligt og bidrage til en løsning på læderproduktionens problemstillinger. Mediehuse som The Huffington Post har allerede sat fokus på genbrug og miljø, hvilket antyder en voksende opmærksomhed på området. Det er en udfordring, som kræver hurtige løsninger, hvis vi ønsker at mindske vores miljøaftryk og bevæge os mod en mere bæredygtig fremtid.

Genrbug af læder jakker – et koncept fra Better World Fashion – læderjakker til mænd og kvinder.

Mode og stil

Moden inden for læderjakker kommer og går, det er ofte et par år, hvor man ikke ser ret mange i en læder jakke, et år senere går alle i en. De fleste mænd med blot lidt respekt for sig selv, har en eller anden form for læderjakke hængende i sit skab. Køre man motorcykel så har man selvfølgelig en bikerjakker da den jo både er praktisk, beskyttende og varm. Men selv til et smart jakkesæt kan man bære den rigtige læderjakker uden at det ser forkert ud, det handler blot om at finde den rigtige model og farve, og her er man heldigvis så fleksible at læder jo kan kombineres med det meste andet tøj.