Brug kun det lette brænde til optænding

Når man skal have brænde til sin brændeovn, så er der mange forskellige typer træ, som man kan ende med at fyre op med. Selvom man ikke skulle tro det, så er der rent faktisk stor forskel på, hvilke typer du vælger at fyre op med. Nogle typer er meget lette at kløve, og de brænder samtidig også meget hurtigt. Det kan være godt at bruge disse typer træ til at tænde op med, men hvis man kun smider de lette typer ind i ovnen, så kan man se frem til en lang aften, hvor man hele tiden skal gå og fylde op inde i brændeovnen. For de lette typer brænder nemlig ikke i særlig lang tid.

Vælg det rigtige brænde til optændningHvis træet er let at kløve, og det ikke vejer særlig meget, så brænder det som regel også rigtig hurtigt. Og det er selvfølgelig en fordel at tænde op med noget, der antænder rigtig nemt og rigtig hurtigt. Men har man ikke noget af det tungere skyts inde i brændeovnen, som det lette træ kan være med til at antænde, så går der ikke lang tid, før din brændeovn går ud, og så må du på ny i gang med at tænde op i den. Det kan være en fejl, som mange nye ejere kommer til at begå. Dog lærer man jo hurtigt at sådan en fejl, og det kommer formodentlig ikke til at ske mere end den ene gang.optænding

Men hvilke typer af træ er så de her lette typer, som man kun bør anvende til optænding? Jo, først og fremmest kunne det være en type som gran. Det er utroligt let at kløve, og det har en meget lav rumtæthed. Derudover antænder det også meget nemt, som vi sikkert alle kender det fra alverdens adventskranse. Det kan være fatalt at sætte fut til en adventskrans lavet af gran, da den hurtigt kan optænde en hel stue. Men fylder man sin brændeovn med gran og sætter ild til det, så går der ikke lang tid, før det er brændt ud, og man skal lægge noget nyt derind. Kun poppel er på samme niveau som gran, når det kommer til rumtæthed. Så disse to typer ville være utroligt gode at tænde op med, men rigtigt dårlige i længden.

Så hvis du eksempelvis holder dig til gran til at tænde op med, så skal du jo have noget andet træ, som det kan sætte gang i, og som holder i meget længere tid. Her kan du eksempelvis vælge at benytte dig af eg, bøg eller ask. Disse træsorter er meget tungere i det end gran er, men modsat gran, så holder disse typer træ i rigtig mange timer. Så har du en plan om at holde stuen opvarmet resten af aftenen, så er det nok en god ide at krydre brændeovnen med nogle stykker af de tunge drenge i klassen. Du laver jo heller ikke et bål udenfor med grantræ. Så er det i hvert fald en kort fornøjelse. Der er det også de her tunge typer, der ligger tilbage og gløder sidst på aftenen.

I forhold til at kløve det, så er det nok en god ide at holde dig til eksempelvis eg. Det er en af de tungere trætyper, og så er det forholdsvis let at kløve. Det er i hvert fald nemmere end med bøg og ask. Vil du have fat i noget træ, som kan brænde i endnu længere tid end de tre tunge typer, som vi allerede har været inde på, så er det avnbøg, du skal ud og have fat i.