Træbriketter

Hvad er træbriketter?

Træ briketter en effektiv og nem måde at få sit brænde på hvad enten det er i Aalborg nordjylland, sjælland eller på fyn.

Da prisen på fossile brændstoffer stiger kontinuerligt, ser vi efterhånden at flere og flere mennesker vælger at få en brændeovn eller pejs installeret i deres hjem. På grund af dette har vi over de senere år set at briketter, eller træbriketter som de også kaldes, bliver mere og mere populære herhjemme. Briketter tilbyder en praktisk og effektiv løsning til opvarmning af hjemmet, og mange villaejere vælger dem for deres brugervenlighed og miljøfordele.

Træbriketter er normalt lavet af træ-splinter og komprimeret savsmuld. Når dette udsættes for ekstrem varme, frigiver træet en naturlig lim kaldet lignin, der gør at træ-splinter og savsmuld holdes godt sammen og efterfølgende kan formes til briketter. I processen bliver briketterne komprimeret til 10% af deres oprindelige volumen. Det endelige produkt er en fast struktur kun en smule mindre end en almindelig mursten. Briketterne kan også opdeles i mindre dele til anvendelse i mindre ovne eller pejse.

Men hvad siger loven om afbrænding af træbriketter i hjemmet? Må du stadig godt bruge en gammel brændeovn, eller er dette ulovligt her i 2024? Vi har bedt en kendt forsvarsadvokat om at se på dette problem. Lovgivning kan godt være lidt svær at finde rundt i, når det kommer til opvarmning af hjemmet med træ.

Du finder hele podcasten her på Forsvarsadvokaten

Træbriketter – den nemme løsning

Træbriketter tilbyde en nem og bekvem løsning til både dem som skal bruge store mængder til f.eks. opvarmning af større bygninger men også til dem som blot har brug for at varme stuen lidt mere op på en kold efterårs aften. Briketterne kan anvendes i nærmest enhver brændeovn, uden at det kræver nogen ændringer overhovedet. De er pakket i praktiske poser og er ganske neme at bære rundt på. De de hovedsagligt består af savsmuld, har de som regel et meget lavt vandindhold hvilket giver mere ren og effektiv forbrænding end traditionel brænde som eg eller bøgebrænde. Især det med at de er nemme at opbevare gør at de hos mange villaejere er blevet en populær løsning når det kommer til opvarmning af hjemmet.
Læs også – køb af plankeborde i Aalborg

Hvad er træbriketter?

Træbriketter er normalt lavet af træ-splinter og komprimeret savsmuld. Når dette så udsættes for ekstrem varme, frigiver træet en naturlig lim kaldet lignin, der gør at træ-splinter og savsmuld holdes godt sammen og efterfølgende kan formes til briketter. I processen bliver briketterne komprimeres til 10% af deres oprindelige volumen. Det endelige produkt er en fast struktur kun en smule mindre end en almindelig mursten. Briketterne kan også opdeles i mindre dele til anvendelse i mindre ovne eller pejse. De træbriketter er fremstillet af de trærester som ofte er tilovers fra tømmer fra snedkerarbejde forretninger og andre træ industrier. Træ-splinter og savsmuld er et biprodukt af disse industrier, og de har ingen anden anvendelse, bortset fra fremstilling af træbriketter. Da disse biprodukter ellers ville være endt på lossepladser, er er briketterne derfor både miljøvenlige og omkostningseffektive. Nogle vi endda gå så vidt at sige at det er tale om en Co2 neutral form for brændsel.

Typer af træbriketter

Træ briketter fås som standard i 2 forskellige typer, nemlig hårdttræ eller Hardwood briketter og almindelige træbriketter. Hardwood briketterne er rektangulær med et hul i midten for at opnå en bedre forbrænding. Hullet gør at de især er velegnet til at brænde i brændeovne eller pejse med ventilation eller når luften indgangen er begrænset af en eller anden grund. Brændetiden er ofte også længere på disse Hardwood briketter, hvilket gør at du ikke skal påfylde brænde så ofte. For nogle er dette alene, grund nok til kun at bruge Hardwood.
Almindelige træbriketter er som regel firkantet og har ikke nogen huller. Disse briketter er perfekt til langt de fleste almindelige typer af brændsel. Især fordi prisen gør at briketter er en rigtig billig form for brændsel.

Brændetid på træ briketter

Brændetiden på træbriketter variere en del alt efter hvordan de er fremstillet og hvilke produkter de er lavet af. F.eks. har visse typer som Pini Kay træbriketter og visse andre hårdttræsbriketter en brænde tid på helt op til 10 timer. De almindelige savsmuldsbriketter har som regel en brændetid på omkring 10 timer.

Selvbygning af Træbriketter

Selvom de fleste foretrækker at købe færdiglavede træbriketter, er der en stigende interesse for selv at fremstille dem hjemme. Dette skyldes dels ønsket om at være mere selvforsynende og dels ønsket om at reducere omkostningerne yderligere. For at lave dine egne træbriketter skal du bruge savsmuld, træspåner eller andre træaffaldsprodukter, som komprimeres under højt tryk.

Processen kræver en briketpresser, som kan være manuel eller elektrisk. Den manuelle presser er ideel for dem, der ønsker at holde omkostningerne nede, mens den elektriske presser er mere effektiv og tidsbesparende. Træaffaldet skal først tørres grundigt, da et lavt vandindhold er essentielt for en effektiv forbrænding. Herefter fyldes materialet i presseren, hvor det komprimeres til briketter. Den naturlige lignin i træet binder materialet sammen uden behov for tilsætningsstoffer.

Selvbygning af træbriketter kan være en givende proces, som ikke alene reducerer affald, men også giver en følelse af tilfredshed ved at skabe dit eget brændsel. Det er en bæredygtig løsning, der passer godt til dem, der ønsker at reducere deres miljøaftryk og gøre deres opvarmning endnu mere økonomisk og miljøvenlig.

Afbrænding af træ

Sammenlignet med andre brænde produkter, producerer træbriketter en noget mindre mængde af aske. De indeholder ofte kun 8% fugtighed, hvilket også betyder, at de producerer mindre røg og holder skorstenen renere. En pose træbriketter producerer cirka den samme mængde varme som tredive kg. tørt brænde. Det vil mange måske ikke lige have gættet på når man se på størrelsen af en pose træbriketter.

Briketterne er blevet et populært valg på grund af den lette vægt, praktiske at stable og meget nemme at fyre med.

Når træbriketter bliver brændt, udsender de nøjagtig den samme mængde kuldioxid, der ville være blevet frigivet af træerne selv. Hvis man sammenligner dette med at de er lavet af rest træ som ofte blot ville blive kasseret er det en meget miljøvenlig måde at varme sit hjem op på uden af være med til at øge mængden af CO2.