Træbriketter

Hvad er træbriketter?

Træ briketter en effektiv og nem måde at få sit brænde på hvad enten det er i nordjylland, sjælland eller på fyn.
Da prisen på fossile brændstoffer stiger kontinuerligt, ser vi efterhånden at flere og flere mennesker vælger at få en brændeovn eller pejs installeret i deres hjem. På grund af dette har vi over de senere år set at briketter, eller træbriketter som de også kaldes bliver mere og mere populære herhjemme.

Træbriketter tilbyde en nem og bekvem løsning til både dem som skal bruge store mængder til f.eks. opvarmning af større bygninger men også til dem som blot har brug for at varme stuen lidt mere op på en kold efterårs aften. Briketterne kan anvendes i nærmest enhver brændeovn, uden at det kræver nogen ændringer overhovedet. De er pakket i praktiske poser og er ganske neme at bære rundt på. De de hovedsagligt består af savsmuld, har de som regel et meget lavt vandindhold hvilket giver mere ren og effektiv forbrænding end traditionel brænde som eg eller bøgebrænde.

Træbriketter er normalt lavet af træ-splinter og komprimeret savsmuld. Når dette så udsættes for ekstrem varme, frigiver træet en naturlig lim kaldet lignin, der gør at træ-splinter og savsmuld holdes godt sammen og efterfølgende kan formes til briketter. I processen bliver briketterne komprimeres til 10% af deres oprindelige volumen. Det endelige produkt er en fast struktur kun en smule mindre end en almindelig mursten. Briketterne kan også opdeles i mindre dele til anvendelse i mindre ovne eller pejse. De træbriketter er fremstillet af de trærester som ofte er tilovers fra tømmer fra snedkerarbejde forretninger og andre træ industrier. Træ-splinter og savsmuld er et biprodukt af disse industrier, og de har ingen anden anvendelse, bortset fra fremstilling af træbriketter. Da disse biprodukter ellers ville være endt på lossepladser, er er briketterne derfor både miljøvenlige og omkostningseffektive.

Træ briketter fås i 2 forskellige typer, nemlig hårdttræ eller Hardwood briketter og almindelige træbriketter. Hardwood briketterne er rektangulær med et hul i midten for at opnå en bedre forbrænding. Hullet gør at de især er velegnet til at brænde i brændeovne eller pejse med ventilation eller når luften indgangen er begrænset af en eller anden grund. Almindelige træbriketter er som regel firkantet og har ikke nogen huller. Disse briketter er perfekt til langt de fleste almindelige typer af brændsel.

Brændetid på træ briketter

Brændetiden på træbriketter variere en del alt efter hvordan de er fremstillet og hvilke produkter de er lavet af. F.eks. har visse typer som Pini Kay træbriketter og visse andre hårdttræsbriketter en brænde tid på helt op til 10 timer. De almindelige savsmuldsbriketter har som regel en brændetid på omkring 10 timer.

Afbrænding af træ

Sammenlignet med andre brænde produkter, producerer træbriketter en noget mindre mængde af aske. De indeholder ofte kun 8% fugtighed, hvilket også betyder, at de producerer mindre røg og holder skorstenen renere. En pose træbriketter producerer cirka den samme mængde varme som tredive kg tørt brænde.

Briketterne er blevet et populært valg på grund af den lette vægt, praktiske at stable og meget nemme at fyre med.

Når træbriketter bliver brændt, udsender de nøjagtig den samme mængde kuldioxid, der ville være blevet frigivet af træerne selv. Hvis man sammenligner dette med at de er lavet af rest træ som ofte blot ville blive kasseret er det en meget miljøvenlig måde at varme sit hjem op på uden af være med til at øge mængden af CO2.