Briketter eller Brænde

skal man vælge almindeligt brænde eller de her nymoderne briketter når det skal tændes op i hjemmet? Altid en god ide når man sidder med sine smykker og hygger foran pejsenEt af de store spørgsmål når man skal bestille mere brændsel hjem til sit fyr eller brændeovn er – skal det være briketter eller brænde? Men hvad er lige bedst og hvornår bør man vælge den ene type frem for den anden? Det prøver vi at se lidt nærmere på her.

Fordele ved briketter

En af de helt store fordele ved træbriketter er at de er betydeligt nemmere at transporterer og stable. Hvis man har en mindre trailer eller en stor stationcar, så er det faktisk muligt selv at have en palle briketter i bilen eller traileren. Det samme vil næppe være muligt hvis det var tale om almindelige brændestykker. Af samme grund er det også nemmere at stable og opbevare briketterne. Dog skal man være opmærksom på at briketter skal opbevares helt tørt, da de ikke tåler at få vand. Lidt på samme måde som med mange billige smykker og sprit, visse ting skal bare ikke kombineres.
Når man køber briketter, så ved man at de næsten altid er helt tørre og dermed kan bruges med det samme. De skal altså ikke efter tørre som en del andet træ ofte skal. De har også en bedre brændeværdi en andre typer af træ. Dette skyldes at træet i briketterne faktisk er komprimeret mere tæt end et almindeligt stykke kløvet træ. Derudover er fugtindholdet i træbriketter lavere end i det meste andet træ. Det betyder i praktisk at hvis du fylder din brændeovn op med briketter, så få du mere varme ud af det, en hvis du f.eks. havde brugt bøgebrænde. Alt dette har været med til at gøre træbriketter, til en af de mest populære typer af brændsel herhjemme nu om dage (næst efter træpiller). Du kan læse mere om denne type af brændsel på vores side om brænde eller briketter.

Fordele ved brænde

Selvom briketterne måske umiddelbart virker som det bedste valg, så er der stadig rigtig mange som udelukkende køber almindeligt træ til brændsel. En af grundene kunne f.eks. være at hvis der skal tændes op, for blot at få lidt ekstra hygge, så ser det lidt mere hyggeligt ud med rigtige brændestykker i sin pejs eller brændeovn, i forhold til de firkantede savsmudsbriketter. Er opvarmning af hjemmet ikke den primære funktion for optændingen, og er man blot ude efter lige hygge og måske lidt varme i det rum man sidder i. Så vil det ofte være billigere blot at købe noget billigt brænde som f.eks. gran eller løv, da dette vil være fint til dette formål, så kan man jo lige så godt spare lidt penge. Skal ens brænde opbevares udendørs og har man ikke mulighed for det, eller gider man ikke at døje med det, så er det igen en fordel af købe en palle brænde frem for briketter, da briketterne slet ikke kan tåle vand. De vil begynde at smuldre hvis de udsættes for for meget fugt eller regn. Så i dette tilfælde vil det være bedre med rigtig træ frem for briketterne. Andre gang vil træpiller være det mest oplagte valg, især med automatisk påfyldning af træpiller til fyret eller brændeovnen.