Oversigt hegn og porte

Trådhegn et populært hegn fra IshøjHegn dækker over mange ting, rigtig mange af os benytter indhegning af en eller anden slags, f.eks. til sin have, kolonihavn, baggård osv. Selv her på DTVtransition har vi hegn omkring vores bygning. Der findes rigtig mange forskellige typer af hegn, og dertil hørende porte og låger, og derfor kunne det jo være spændende lige at skrive et indlæg om de mange forskellige hegnstyper vi benytter herhjemme i Danmark, så vi kan blive en smule klogere på disse begreber. Her i Danmark benytter vi hovedsagligt hegn til adgangskontrol, f.eks. til at forhindre uvedkommende i at komme ind på vores egendom, men også til opdeling og design f.eks. i haver, eller til at afskærme os fra vind og vejr på terrassen. Jeg har sammen med mine gode venner fra Ishøj Hegn fundet frem til en liste forskellige begreber inden for dette område. Men skal man vælge et trådhegn, fletvævshegn eller industrihegn? Der er rigtig mange muligheder og flere typer af hegn har faktisk flere betegnelser. Men lad os kigge lidt på nogle af de mere almindelige typer af hegn, porte og låger.

Hegn

Rørhegn

Et rørhegn er kendt som et traditionelle hegn af runde rør med indlagt pressegitter, Vi ser det ofte brugt som til f.eks. kældertrapper eller værn. Rørhegnet er solidt og en meget udbredt type af hegn her i Danmark.

Balusterhegn

Vælger man et Balusterhegn, så får du et flot og solid hegns, som ofte anvendes hvor tingene skal være lidt mere elegant end et almindeligt gitterhegn. Vi ser ofte balusterhegn i forbindelse med indhegning af større villaer i de lidt finere områder eller der hvor mange gerne vil have at tingene er lidt mere eksklusivt. Balusterhegnet passer godt ind i de fleste omgivelser og er et rigtigt godt valg når tingene skal være pæne.

Fletværkshegn

Ens hegnstype som minder meget om stålmåttehegn eller et almindeligt gitterhegn er et fletværkshegn. Fletværkshegnet bruges ofte til værn eller adskildelse af områder. Et standard fletværkshegn er et af de mest almindelige typer af hegn vi benytter, og vi se der ofte omkring f.eks. skoler, børnehaver og andre steder, hvor sikkerheden ikke nødvendigvis behøver at være helt i top. Et fletværkshegn kendes også som fletvævshegn og industrihegn.

Stålgitterhegn

Et stålgitterhegn er en meget solid hegnstype der ofte anvendes til adgangskontrol. Bruges bl.a. til at begrænse adgang til havne, stadioner osv. Et solidt hegn som gør et godt job i at holde udvedkommende ude. Vælger man et stålgitterhegn, skal man dog være forberedt på at det ikke lige at et billigt hegn, men du får så også et hegn med lang levetid og god funktionalitet.

Elementhegn

En hegnstype der er velegnet til modulbyggeri da det er hurtigt at sætte op, og der er gode muligheder for udvidelser. Mange typer af elementhegn passer også godt sammen med standard porte og låger. Især meget moderne byggeri bruger i stor grad elementhegnet.

Trådhegn

Et klassisk industri hegn lavet af metal tråde. Det har en meget alsidig anvendelse, og kan derfor bruges til sikring de fleste steder.
Vælger vælger et trådhegn til indhegning af deres fabrikker eller anden virksomhed, hvilket også gør at det kendes som industrihegn.

Mobilhegn

En hegnstype som anvendes, hvor der er behov for en midlertidig indhegning, f.eks. på byggepladser eller til koncerter. På næsten alle større byggepladser finder man et mobilhegn, hvilket også er grunden til at det kaldes byggepladshegn. En af de mest almindelige typer af hegn man ser da mobilhegnet har så mange forskellige anvendelses muligheder.

Panelhegn

Et panelhegn er en kraftigt og solidt hegnstype, laver af svejset stålgitre og støbte stolpe. Anvendes til flere forskellige formål men ofte inden for industri, institutioner, eller områder hvor kravet til sikkerhed er større end normalt. Det gør også at et panelhegn typisk koster mere end et standard trådhegn eller fletværkshegn.

Pressegitterhegn

Rørhegn type 312, som ofte bruges til afskærmning af trapper, er en speciel form for rørhegn der som regel blot kaldes pressegitterhegn.

Fletvæv

Fletvæv er blot en betegnelse for et hegn af flettet metal, bruges f.eks. til fletværkshegn.

Byggepladshegn

Også kendt som mobilhegn. En ikke permanent hegnstype som ofte bruges til midlertidig hegnsløsninger, f.eks til indhegning af af en byggeplads, så udvedkommende ikke går ind på pladsen. Et byggepladshegn er nemt og hurtigt at sætte op og pille ned igen. Derfor er et mobilhegn også et af de mest benyttede typer af hegn i disse dage.

Elektrisk hegn

Et elektrisk hegn er ofte blot et simpelt ikke isoleret ledning, fastgjort med små stolper. Bruges til indhegning af kreatur eller det fastgøres i toppen af et andet hegn for ekstra sikkerhed. Så vil du virkelig holde udbudte gæster ude, så er et elektrisk hegn på toppen af dit eksisterende hegn en af de bedste løsninger du kan vælge.

Støjhegn

Typisk bruges et støjhegn eller støjvægge til dæmpning af støj eller mindskelse af vindpåvirkninger og bruges tit i støjplagede områder, f.eks. hvor der er motorveje tæt på beboelser. Der findes flere forskellige typer af støjhegn, som dæmper støjen på forskellige måder. Som f.eks. de nye støjhegn der er opsat ved motorvejen i Aalborg lige før tunnelen.

Eksempel på en SEO skydeport fra Ishøj Hegn

Porte og låger

Et hegn er ikke meget værd hvis det ikke er muligt at komme igennem det, derfor kombineres hegn nærmest altid med porte, bomme eller låger som giver adgang til det indhegnede område. Lad os kigge på nogle af de forskellige porte og låger som typisk anvendes i forbindelse med indhegning.

Gitterlåge

Gitterlåger er kort og godt en fælles betegnelse for låger der består af svejse gitre, pressegitter og andre former for net. En Gitterlåge anvendes ofte sammen med et rørhegn. Det er ikke en type af låge man ser så ofte, men den er heller ikke helt sjældent.

Fritsvævende port

Et godt eksempel på en fritsvævende port er den klassiske havelåge. Det vil sige porte, som kun er fastet på siden og ikke rører jorden.

Rotationslåge

Rotationslåger eller person karruseller, som de også kaldes, benyttes i hovedsagligt i forbindelse med adgangskontrol, f.eks. indgangen til svømmehaller eller vandland. Fordelen ved en rotationslåge, er at den begrænser den hastighed hvormed folk kan komme igennem lågen på, så her hjælper det ikke blot at presse på for at komme hurtig frem. Dermed giver en personkarrusel bedre kontrol over hvem der lukkes ind.

Bundkørende port

En bundkørende port er en form for skydeporte, hvor porten køre på en skinnekørende konstruktion i bunden. Dette giver en ekstra stabilitet af porten.

Svæveport

En svæveport er et andet begreb for en fritsvævende port, altså en port der ser ud til at “svære” over jorden i modsætning til en med skinnekonstruktion som f.eks. en bundkørende port.

Rørlåge

En låge som er lavet af rør. En rørlåge bruges f.eks. i kombination med et elektrisk hegn til indhegning af heste, køer osv.

Personkarrusel

Personkarrusel er blot et andet ord for en Rotationslåge og benyttes til adgangskontrol, ved indgange/udgange hvor man vil have bedre kontrol med hvem som kommer ind eller ud.

Svingport

En svingport er en port der kan svinge ind af eller ud af. Bruges ofte i kombination med en automatisk portåbner.

Skydeport

Skydeporten er en port der køre på skinner og skubbes til siden for at åbnes.

Rørport

Rørporten er en porttype lavet af metalrør og er lidt mere solid en f.eks. en gitterlåge.

Personlåge

En personlåge er en type af gitterlåger. Personlågen er også kendt under betegnelserne: Rørlåger, ganglåger eller pressegitterlåger.

Ganglåge

En ganglåge er en mindre låge der ofte bruges til f.eks. personale indgange.

Palisadeport

Palisadeporten er betegnelsen for en port i et palisander værk.

Tremmelåge

En tremmelåge er en solid låge af metal tremmer.

Dobbeltport

En dobbeltport er et begrebet som kort og godt dækker over en 2 delt port.

Bomme

Bomme bruges både i kombination med et hegn, eller fritstående som f.eks. på cykelstier eller steder man ikke ønsker biler og lignende.

Svingbom

Svingbommen er en type af bomme som bruges til f.eks. at forhindre biler i at køre ind, kan løftes når det er behov for dette. Bruges ofte til f.eks. at begrænse adgang til bolig arealer. I modsætning til en vippebom, åbnes en svingbom til siden.

Vippebom

En vippebom er kort og godt en en bom der vippes op for at åbnes.

Kilde:
ISHØJ HEGN A/S
www.ishoj-hegn.dk
WEB: Ishøj Hegn A/S

Gitterhegn og låger - Hvorfor vælge et industri hegn til indhegning af sin grund?