Julen koster mere og mere

At købe gaver til vores børn og kære er noget vi som regel forbinder med julen, men over de senere år ser vi en kraftig stigningen i prisen og størrelsen på disse gaver. For mange forældre kan dette nemt bliver temmelig dyrt, og i mange tilfælde ender de op med at bruge flere penge end de faktisk har til rådighed. Mange forældre ender faktisk med at optage et forbrugslån her i juletiden på sider som LendMe, L’easy eller en af de mange andre hjemmesider som tilbyder de populære kviklån hvor du typisk får svar på din ansøgning inden for få timer.
Men burde det være nødvendigt at optage lån blot for at kunne købe store og dyre gaver til jul? Eller er vores børn simpelthen blevet alt for forvente?

julegaver - er det ok at låne penge til gaverne?

Er det ok at optage forbrugslån til julegaver?

Vi havde forrige måned en afstemning her på DTVtransition om det er ok at låne penge til julegaver, og jeg må indrømme at resultatet overraskede mig en del. Det viser sig nemlig at 64% syntes det er helt i orden at optage et hurtigt lån eller at låne penge af sine venner blot for at kunne købe nogle større julegaver.
Folk har slet ingen problemer med at optage større forbrugslån til store renter i december måned blot for at kunne give de bedste julegaver (eller få ro fra ens børn). F.eks. har en af mine gode venner købt en 3.000,- Airtrack til sin datter i julegave. Hun elsker gymnastik og Flying Superkids, så for ham var det da bare helt naturligt at bruge 3.000 kroner på en julegave til sin datter. Og jeg syntes de cirka 1.000 jeg har brugt på gave til min datter er næsten i overkanten. Vil dog ikke lige nævne hvad jeg har købt, i tilfælde af hun skulle læse med.
Men trenden her i Danmark er, at vi simpelthen køber dyrer og dyrer gaver til vores børn og familie, også selvom vi er nød til at op optage diverse lån for at kunne betale for dem.

Hvad køber vi typisk i julegave?

Når vi køber julegaver er det i stor stil elektroniske gaver vi giver hinanden. Ting som ny Ipad, mobiltelefon, El løbejul, bærbar pc eller den nye playstation. Der er også en del som vælger at bruge penge på at købe julegaver til sig selv, og her der er ting som ny barbermaskine, nyt tv og den slags ting som hitter.
Vi har over de senere år faktisk set et markant fald i antallet af bløde pakker til jul. Dog ser vi også en stigning i salget af oplevelses gaver som en middag for 2, en tur i biografen eller et kro ophold. Den slags gaver som er hurtige og nemme at købe og som modtager ofte aldrig ender med at få brugt eller blot giver dem videre som fødelsdagsgave til en ven.

Hvor låner vi pengene til julegaverne

Det er efterhånden blevet rigtig nemt at låne penge så længe man ikke er registeret som dårlig betalere og har en fast indkomst. Typisk er det på hjemmesider som moneybanker.dk, basisbank eller lendo hvor vi ansøger om et hurtigt forbrugslån, men mange vælger også at låne af familie eller venner da prisen på at holde jul typisk overgår hvad man får udbetalt i løn, og har man ikke lige fået sparet op, så kan det være nødvendigt at optage en eller anden form for lån.

Læs også: Hvilke forbrugslån er billigst til jul?

Hvad bruger vi typisk af penge på at holde jul?

Hvad hvad koster julen normalt for en almindelig dansk familie med 2 børn? Lad os tage udgangspunkt at i man selv står for julefesten og det hele.
Julemaden er bestemt ikke billig, og vi ser ofte at priserne på and, gås og kvalitets flæskesteg får et hak op af her i December. Det er bestemt ikke ualmindeliget at der bruges 1.000-1.800 kroner på mad og drikke en juleaften til sin familie. Dette kan selvfølgelig gøres billigere (ellere dyrere), men det er hvad vi danskere i gennemsnit bruger på julebordet. Så er der også plads til en lille julesnaps til sildende, et par nisseøl og en ikke alt for dyr rødvin. Mange vælger også at købe lidt ekstra julepynt til julen, enten er noget af det gamle gået i stykker, eller der er kommet et par nye smart trip trap nisser, eller du skal have mere julelys end naboen. Så her ryger der også hurtigt nogle hundrede kroner. Også går der også lidt penge til diverse julefrokoster i december, men det som snupper det meste af budgettet er selve julegaverne.
En familie med 2 børn, som fejre jul med 2 andre familier skal ofte ud og købe minimum 6 gaver, og ofte langt flere. En gave koster nemt 500-1000 kroner, så det kan hurtigt løbe op i 4-5.000 kroner i gaver alene, dertil kommer så mandelgave, pakkegaver, morgen gave til de små osv.
Så for mange familier kan det hurtigt købe op i 8.000 kroner eller mere blot for at fejre julen, og så er det jo ikke noget at sige til at det for mange måske kan være nødvendigt at optage et lån eller 2 for at komme igennem måneden. Der skal jo også være råd til mad, drikke og diverse andre udgifter som ellers er der.

Julen er en dyr tid, og det ser ud til at vi blot kommer til at bruge flere og flere penge på julen også selvom vi måske ikke lige har råd til det.