Den årlige oktoberfest

Hvor er en oktoberfest og hvad skal man vælge af tyroler kostumer dertil?
Så er det igen snart tid til af afholde den store oktoberfest. Sidste år blev den jo aflyst pga dårlig planlægning. Jeg havde selv set frem til denne fest og fundet mit stiveste tyroler kostume frem, men desværre blev det jo ikke til noget. Så det kan være jeg skal bruge en af de andre mindre feste her i Nordjylland. Men hvorfor er det lige at vi klæder os ud i fjollede tyroler kostumer, alpehuer og lytter til tyske slagere som vi normalt hader? Hele oktoberfesten er jo sammensat af en masse små elementer som langt de fleste af os ikke bryder som ret meget om – Alpehuer, lederhosen, tysk folkemusik, sauerkraut og tyskere. Men når man så sætter alle de elementer sammen, går det hele op i en højrer enhed og bliver til noget helt specielt, noget som langt de fleste af os elsker – nemlig den årlige oktoberfest i München. En fest som for mange er det største de kommer til at opleve.

I år høre tyroler festen bestemt ind under ting som er sjove og noget vi alle sammen ser frem til.

Hvad er oktoberfesten?

Oktoberfesten stammer helt tilbage til starten af 1800 taller, hvor en tysk prins (Ludwig d.1) skulle giftes med prinsesse Therese af Saxe-Hildburghausen ved en stor fest i München. En fest med masser af gøgl, musik, hestevæddeløb og meget andet sjovt. En fest som varede i flere dag og endte med at blive så stor en succes at de lokale valgte at gentage succesen hvert år hvor det var muligt. Der har selvfølgelig været enkelte år, som f.eks. år med krig og lignende, hvor det ikke har været muligt at afholde festen, men i langt de fleste år har der været fest der. Og med den popularitet oktoberfesten har nu om dage, kommer det helt sikkert til at forsætte mange år fremover.

I München er der under oktoberfesten opsat store telte, nogle af dem med plads til 5-6.000 personer, hvilket er lidt vildt, hvis man sammenligner med et typisk dansk have test. Der er masser af forskellige forlystelser, spisested og ikke mindst ølboder. Folk fra hele verden kommer i deres tyroler kostumer, som for mænd består af lederhosen, ternet skjorte, lange hvide strømper og pæne sorte eller brune sko. For kvinder består deres tyrolertøj af en kjole, en kortærmet bluse og en nederdel som bruges til at indikere om man er i et forhold eller single. Glemte jeg at nævne at festen vare i 16 til 17 dage? Det er de færreste som holder ud i alle dage, men det betyder også at man har mulighed for lige at snuppe en enkelt dag eller to og nyde den gode tyroler stemning og evt bruge et par dage på at se resten af München. Noget som bestemt godt kan anbefales til de fleste.

Købe sit tyroler kostume eller lave selv?

Der findes et hav af butikker som sælger tyroler kostumer til mænd og kvinder, men kvaliteten og autenticiteten af disse er desværre ofte ret lav. De fleste af os har ofte en del af tøjet, f.eks. en ternet skjorte og et par pæne sko, og så er det blot et par gode lederhosen og strømper man måske mangler at købe. Det kan godt betale sig at smide lidt penge efter nogle i en ok kvalitet, evt. køb dem brugte, kvaliteten her er stadig langt over hvad man finder i kostume butikker. Det samme gælder for kostumerne til kvinder, også her har man ofte noget af det selv, og skal derfor blot købe en enkelt del eller to, hvilket igen er at foretrækker over de færdige tyroler kostumer til en seriøs oktoberfest.