Babyudstyr – hvad skal man vælge?

Det er efterhånden så mange forskellige muligheder inden for babyudstyr at det kan være svært for nye forældre at vide hvilke ting som er essentielle og hvilken som bare er rare at have. Skal man absolut have en klapvogn eller en slyngevugge? Eller er det bare ting som er rare at have?
I de danske baby butikker finder du alverdens forskellige typer af udstyr, men en meget stor del af dette er faktisk ikke altid helt nødvendigt. Men nogle ting kommer man dog ikke uden om, når der komme en lille ny i familien.
Derfor ser vi her lidt nærmere på nogle af de mange forskellige typer af babyudstyr som findes på marked i dag, og giver vores bud på om det er noget der skal haves eller noget man sagtens kan undvære. Du finder en stor del af dette babyudstyr i online butikker som f.eks. Babybob.dk eller lignende babyforhandlere.

Se hele udvalget af bæreseler, autostole, barnevogne og andet babyudstyr her hos:

BabyBob – din online forhandler af babyudstyr

Babyudstyr til Transport

Som baby er man nød til at blive transporteret rundt, og der er mange forskellige måder at gøre dette på. Her er nogle af de mest almindelige typer af udstyr man bruger til transport af børn og babyer.

Bæreseler, Slynger og Vilker

En af tidens mest populære måder at transportere sit barn på, er i en slynge, vikle eller bæresele. Slynger og vikler bruges ofte til de mindste børn, hvor en bæresele ofte passer bedre til de lidt større. Det at bære sit barn rundt i f.eks. en bæresele giver en frihed man ikke har med f.eks. en barnevogn eller klapvogn. Samt nærheden imellem personen som bære barnet og barnet selv, gør at man hurtigere knytter sig til hinanden. Når din baby ligger i en baby slynge, så beroligere det barnet på en måde som minder om når barnet lå i mors mave, hvilket gør at dit barn er mere trygt og faldere hurtigere til ro.

Autostol

Har du bil kommer du ikke uden om en autostol. Det er lovkrav om at mindre børn skal sidde fastspændt i en autostol når i er ude og køre. Køb derfor altid en godkendt kvalitets autostol som noget af det første babyudstyr. Mange eksperter anbefaler at man ikke køber en brugt autostol, da en stor del af disse har vist sig at indeholde skjulte fejl eller defekter.
Har du ikke bil eller sjælendt låner en bil, så kan en autostol undværes.

Babynest - et uundværligt stykke babyudstyr til din baby - se mere hos BabyBob

Klapvogn, barnevogn eller kombivogn?

Man kommer ikke uden om en barnevogn, klapvogn eller kombivogn når man har en baby. En barnevogn er rigtig god til at transportere dit barn rundt i, men også et godt og trygt sted for dit barn at sove. Når barnet bliver lidt ældre vil en klapvogn være mere brugbar og du vil ikke længere bruge barnevognen. Af samme grund er der også flere og flere som vælger en kombivogn i stedet, for på den måde at spare både at skulle ud og investere i en barnevogn og i en klapvogn. For mange er dette en ret smart løsning.

Ellers også kan du overveje en af de nye smarte Airtrack gymnastikmåtter til dit barn. Airtrack gymnastikmåtter er faktisk et glimrende valg til dig der kan vil have lidt mere aktive børn, eller blot at de bruger nogle timer mere om ugen uden for så du kan få lidt ro. Allerede fra 6-7 års alderen vil de begynde at at kunne få stor glæde af en airtrack. Læs mere om en Airtrack gymnastikmåtte på siden om gymnastikmåtter

Når barnet skal sove

En meget stor del af nyføde børns tid går med at sove. Derfor er det også vigtigt at man har det rigtige babyudstyr så dit barn får den bedst mulige søvn.

Seng

Der er mange forskellige muligheder for at skabe en god soveplads til dit barn.
F.eks. en klassisk tremmeseng (med tilhørende sengerend), en babynest som er helt perfekt til de mindste, en vugge, lift eller en hængevugge. Her er der masse af muligheder. Hvad man skal vælge her er lidt en smagssag. Man kan f.eks. have en god babynest, og ingen vugge, eller udelukkende benytte sig af en tremmeseng. Det vigtigt her, er at barnet har et sted at sove, hvor den lille føler sig tryg. Personligt er jeg ret glad for de nye babyneste, som de fleste børn ligger rigtig godt i.

Har man en tremmeseng eller vugge, så er det vigtigt at man har en madras, et lagen, dyne og sengelinned som passer der til. Disse udskiftes så i takt med at dit barn vokser.

Da dit barn bruger masser af tid på at sove, er det også vigtigt at de ting som barnet ligger på/med, som f.eks. dyne eller madras er produkter som ikke indeholder allergifremkaldende stoffer eller andre skadelige kemikalier. Derfor bør man altid købe Danske godkendte produkter.

Babyalarm

Et Babyalarm er nice to have, men med mindre du bor i et større hus, så høre du som regel når du barn vågner. Nogle vælger dog en babyalarm med kamera, da de på den måde kan følge med i om dit barn sover godt og trygt. Er man bange for at ens barn stopper med at trække vejret i søvnen, eller har man oplevet dette, så kommer man ikke uden om en vuggedødsalarm, som er en speciel slags babyalarm , der kun giver lyd hvis barnet stopper med at trække vejret i en periode. Noget som flere og flere vælger at investere i.

Sutter

Rigtig mange forældre er glade for sutter, da det kan være et godt redskab til at få dit barn til at falde til ro på.
Nogle børn er dog ikke særlig glade for at benytte sutter, men for de fleste forældre høre sutter også ind under essentielt babyudstyr.

Påklædning

Dit barn skal også være påklædt hvilket betyder at man skal finde noget babytøj som passer barnet. Hvad enten det er en lille hue, vanter eller en par babyshorts.

Babytøj

Noget af det mest essentielle babyudstyr er selvfølgelig babytøj, noget som man ikke kommer uden om. Her er det vigtigt at købe noget som passer til barnets størrelse og gerne noget hvor der er en lille smule plads til at vokse i.
Lige som med voksen tøj, er der forskellige typer af babytøj til de forskellige årstider. Så klæd altid dit barn på, så tøjet passer til vejeret ude. Lige som med dyner, lagner og madrasser, er det her vigtigt at det er babytøj som er fri for kemikalier og andre skadelige ting, da en babys hud er noget mere følsom end en voksens.
På de kolde dage kan et lille sjal eller et tæppe være en god måde, lige at holde dit barn ekstra varmt på.

Pleje

En baby kræver meget pleje, og en stor del af det babyudstyr du kommer til at bruge høre ind under pleje kategorien.

Bleer

Det er ikke unormalt at en baby bruger 5-10 bleer i døgnet. Så igen et stykke babyudstyr som er helt uunværligt.
Når vi snakker bleer, så findes der de almindelige engangsbleer og men også genbrugelige stofbleer. Hvad man skal vælge her er lidt en smagssag. Igen vil jeg anbefale at man dog vælger en økologisk model, da disse er mest skånsomme for dit barns hud.

Engangsklude/vådservietter

Din baby skal holdes ren, for at sikre han eller hun er tilfreds, og ikke får en rød numse. Her kan ting som engangsklude eller vådservietter være et nyttigt redskab til at holde dit barn ren på.
Jeg foretrækker her engangsklude da de fleste vådservietter indeholder kemikalier som kan være generende på dit barns hud.

Puslebord eller vægpuslebord

Et barn skal skiftes 5-10 gange i døgnet, og ofte ønsker man ikke at gøre dette i sofaen, på bordet eller gulvet. Her kan et puslebord, puslekommode eller et vægpuslebord være rigtig praktisk.
Fordelen ved et vægpuslebord, er at det kan slås sammen så det ikke fylder så meget, hvilket er rigtig godt, hvis man bor et sted hvor der ikke er for meget plads.
Sørg altid for at have en god puslepude til dit puslebord eller vægpuslebord. Det er faktisk mere vigtigt end at have et godt puslebord.

Gylpeklude og savlesmække

Børn gylper og savler meget, derfor er det ofte en god ide med nogle gode gylpeklude eller en savlsmæk til dit barn. I mange tilfælde kan man dog bruge en god stof engangsblee til hurtigt at tøre op med efter f.eks. amning.

Ammebh

En baby skal ammes omkring 7 gange i døgnet, så her kan en ammeBH gøre denne process meget lettere. Man kan sagtens undvære en AmmeBH, men den er nu engang meget rar at have.
Det samme gælder for et ammeindlæg, som kan være en god hjælp til at holde brystvorten varm og tør, så her kan man med fordel købe et ammeindlæg som passer til sin ammebh.

Ammepude

Vil du gøre amningen mere behagelig for dig selv, så kan en ammepude være en god ting. En ammepude giver ekstra støtte til dit barn så du selv slipper for at skulle holde barnet. Det er en ting som man bestemt kan undvære, men den gør nu amningen noget mere behageligt.

Babyudstyr til leg

Det var ikke længe efter af den lille er kommet ind i familien, før han eller hun skal underholdes. Derfor er det vigtigt at man finder forskellige måder at stimmulere sit barn på.

Sanselegetøj

Sanselegetøj kan være en stor hjælp til at give dit barn bedre motorik og koordination. Selv helt små børn kan have stor glæde at ting som f.eks. en sansebold.

Babylegetøj

Der findes et kæmpe udvalg af forskellige typer af babyudstyr. Det vigtige her er at dit barn har noget at lege med, som passer til barnets alder. Hvad man lige skal købe afhænger af hvad i syntes i smart, og hvad som passer ind i jeres hjem. Det er først når barnet bliver noget større at de selv begynder at træffe beslutninger om hvad de kan lide og ikke kan lide.

Vælg den rigtige babyvugge til dit barn