Airtrack den ultimative gymnastik måtte i 2022

Børn i alle aldre har godt af at bevæge sig. En af de sjovere måder at få lidt motion på i hjemmet eller haven, er via de moderne oppustelige gymnastikmåtter. Er du typen som elsker spring og gymnastik, så kender du sikkert allerede de populære Airtracks. En Airtrack er i grove træk en form for tyk gymnastik måtte med luft i. Luften i måtten giver en elastisk effekt, så når du bruger en Airtrack, så får du en del ekstra højde på dine spring, og samtidig er den blød at lande på.
Fordelen ved denne ekstra højde er at du har mulighed for at lave spring serier du ellers ikke ville kunne gøre på en normal gymnastikmåtte eller på gulvet. Det er også et godt redskab til at lære eller øve nye spring, som man måske ikke helt har færdighederne til at lave på gulvet endnu. De ekstra procent som en Airtrack gymnastik måtte giver dig, er ofte lige den smule der skal til for at få springet helt på plads. Dette gør gymnastiktræningen meget nemmere og ikke mindst sjovere.


miniairtrack til haven på 4 meter - ideel til hjemmetræning og gymnastik

Airtrack den ultimative gymnastik måtte

Er du typen som elsker spring og gymnastik, så kender du sikkert allerede de populære Airtracks. En Airtrack er i grove træk en tyk gymnastik måtte med luft i. Luften giver en elastisk effekt, så når du bruger en Air-track får du lidt ekstra højde på dine spring, og samtidig er det en blød gymnastik måtte at lande på.
Fordelen ved den ekstra højde er at du har mulighed for at lave spring serier du ellers ikke ville kunne gøre på en normal gymnastik måtte eller på gulvet. Det er også et godt redskab til at lære eller øve nye spring, som man måske ikke helt har færdighederne til at lave på gulvet endnu. De ekstra procent som en springmåtte giver dig, er ofte lige den smule der skal til for at få springet helt på plads. Dermed har du meget nemmere ved at lære de forskellige spring i forhold til at træne det på gulvet eller en almindelig gymnastikmåtte. Airtracks er for mange den ultimative måtte at træne på når vi snakker gymnastik, parkour, cheerleading eller lignende typer af sport. En oppustelig gymnastikmåtte der er ideel til flere typer af sport, og noget som rigtig mange sportsgrene efterhånden er ved at få øjnene op for her i 2022. Det at man kan øve en stor mængde forskellige spring på Airtracken, gør det til en perfekt gymnastikmåtte til rigtig mange former for sport. Især måske lidt oversete sportsgrene som cheerleading eller parkour.

Hvor kan du købe en Airtrack gymnastikmåtte? Selv har jeg købte mine sidste 2 Air track måtter hos GymPlay i Tyskland, da prisen var lidt billigere her, og kvaliteten helt i top.

Læs også: Derfor er en Airtrack perfekt til gymnastik træning.

Airtrack hjemme

Der findes en del forskellige Airtrack modeller, og en af de mere populære er Airtrack til hjemmet. De er ofte lidt mindre (maks. 3 meter) og er rigtig gode til hjemmetræning hvis man har pladsen til det. Især nybegyndere og lidt yngre gymnaster plejer at elske de små modeller her. F.eks. vælger mange en Airtrack mini til hjemmet, da den ikke fylder ret meget, er nem at pakke væk igen når den ikke bruges. Husk at hvis du bruger Airtracken inde, så skal du være opmærksom på sikkerheden, og undgå at den står for tæt på møbler eller vægge. Spring kan og vil gå galt, og er det vigtigt at dit barn ikke rammer noget og slår sig. Husk sikkerhed er altid utrolig vigtigt når man dyrker denne form for sport eller træning i hjemmet. Så køb altid en model der er mindre end hvad du tror du lige har plads til i hjemmet.

Når du bruger Airtracken, vil du tydeligt mærke forskellen på denne og en standard flad gymnastik måtte. Du lander lidt blødere når det går galt, og du vil også opleve at du pludselig kan få en smule mere højde på dine spring. Ikke i samme grad som en hoppepude eller trampolin, men stadig nok til at du kan lave lidt mere end på en normal måtte, uden at de føles for overdrevet. Dette gør at træning på især de lidt tyndere Airtracks for mange vil føles meget mere naturligt en f.eks. trampolin træning.

Airtrack til haven

En anden fordel ved en hjemme Airtrack, er at den også kan bruges i haven. Typisk har man lidt mere plads i sin have, og så bliver det lidt sjovere at bruge sin air track. En Airtrack til haven kan ofte være lidt større end en til hjemmet, da man jo har mere plads at gøre godt med i sin have. Her vælger mange typisk en 3-4 meter model. Fordelen er at i haven har du typisk mere plads end inde i hjemmet, hvilket gør den mere sikker og nemmere at bruge her. De fleste vælger at bruge Airtracken i haven eller i den lokale gymnastikforening.
Dette gør også at mange sammenligner den med en trampolin, men der er en verden til forskel. Du går aldrig sammen bounce på Airtracken, selv på de største modeller. Derimod har du mulighed for at sammensætte spring og serier som du aldrig vil kunne gøre på en standard trampolin. Er man helt ny inden for gymnastik, så kan trampoliner nogle gange være en lidt bedre løsning til at komme i gang med. Airtracken kan godt virke en smule svær hvis man slet ikke kender nogle spring. Men når man først har lært de mest basale spring, så er en Air track ofte meget sjovere end trampoliner. Så overvejer du en Airtrack til haven, så er det bestemt noget som langt de fleste børn elsker, og en glimrende måde at få dem aktiveret lidt mere på.

Air track til hjemmet

Hvor de fleste Airtracks passer fint ude i haven, så er der også mange som gerne vil træne på airtracken i hjemmet, især på de dage hvor der ikke lige er vejr til at være i haven.
Her er størrelsen vigtig, da det er de færreste som har plads til en Airtrack på 4 meter i hjemmet. Her kan en Airtrack mini på 2.4 eller 3 meter (eller i enkelte tilfælde 4 meter) være et noget bedre valg. Den får ofte nemt plads i de fleste større rum, og er et rigtig godt redskab til at øve de forskellige spring, selv på de dage med dårligt vejr.
Desværre er det jo de færreste som har plads til en større model inde i stuen eller på værelset, men samtidig vil man jo også gerne kunne træne uden for på en stor model hvor der er plads til en sådan – så hvad gør man så? En løsning kunne være at benytte en GymPlay model med velcro connector, og så koble den sammen med en anden Air-track. På den måde kan du bruge en lille 3 meter inden for, og koble den sammen med en anden 3 meter eller længere og bruge den som en stor model udendørs. Dette gør at du vil få langt mere glæde af airtracken og mulighed for at træne på flere måder og steder.

Mini Airtrack gymnastikmåtte

Airtrack mini er et stort hit blandt de yngre gymnaster eller dem som ønsker at træne i sit eget hjem med Airtracken. En Mini Airtrack er en rigtig god begynder model, hvor gymnasten hurtigt kan lære de forskellige spring og teknikker. Ulempen er at den ikke har pladsen til de mere komplicerede serier af spring, men typisk er det de færreste som alligevel har pladsen til de spring serier inde. Her er en lidt længere Airtrack til haven et bedre valg, da du hermed har mulighed for at sammensætte flere forskellige spring. Jo dygtigere en gymnast du er, jo længere en airtrackbane vil du gerne have at springe på og jo sjovere bliver det. Så længe det er uden for kan en bane næsten ikke blive for stor, især ikke hvis kombineret med forskellige andre typer af Airtracktilbehør. Jo større en træningsbane du kan lave jo mere sjov kan du og vennerne have på den. Slip fantasien løs og inddrage forskellige typer af gymnastikudstyr i banen. F.eks. en Airtrack, en balancebom, måske en trampolin eller hvad man nu engang lige har. Tænk dog altid lige over sikkerheden, så det ikke begynder at blive farligt. Vi ser jo desværre nogle gange at børnene kommer til skade, hvis de bliver lige en tak for kreative. F.eks. sprang min nabo’s dreng fra sin havetrampolin på ben og ned på Airtracken. Problemet var bare at han missede Airtracken med 20 cm, hvilket gjorde han landede direkte på jorden. Så vær lidt varsom når i bygger en tumbling bane.

Airtrack 3 meter gymnastikmåtte

Gymnastik bane

Til nogle af de lidt bedre Airtracks, som eksempelvis dem fra Gymplay, kan du få en del ekstra udstyr som incline måtter, springboards, foldingmat, Airbarrel og mange mere. Det gør at du har mulighed for at bygge forskellige Airtrack baner som faktisk kan få en hvis længe. Det giver nogle helt nye muligheder, og tilføjer ofte en stor del ekstra til ens gymnastik leg. Hvis man syntes sin almindelig Air track var sjov, så bliver den pludselig dobbelt så sjov når man kobler den sammen med lidt ekstra udstyr til Airtracks. Det kan være ting som Spring board, incline Mat eller en Airbarrel. Jo mere ekstra udstyr jo større en springbane kan du bygge og boltre dig på. Dette er med til at gøre det endnu sjovere at lege på Airtracken. Og bestemt også en af grundene til at så mange der ikke dyrker gymnastik også syntes den er rigtig sjov at lege med derhjemme. Og hvis børnene har det sjovt på Airtracken, så er chancen også større for at de kommer til at bruge den jævnligt og dermed får en god kilde til fast motion i dagligdagen. Noget som efterhånden bliver mere og mere vigtigt blandt de unge. Vi ser alt for mange som bruger for meget tid inden for ved computeren, tv’et eller på Ipadden. Det at få dem aktiveret på en sund og sjov måde er mere vigtigt end mange tror.

Læs også: Brug for en ny Air-track til dig selv? Køb din Airtrack her

Airtrack størrelser

airtrackMen hvad skal man lige vælge for størrelse når der skal købes en Airtrack til haven eller stuen?
Til helt nye gymnaster eller de lidt yngre bør man holde sig til en Airtrax på maks. 3 meter i længden. Tykkelsen bør være omkring de 10 cm, da denne tykkelse både giver god sikkerhed, og stabilitet, og nok bounce til at man får ekstra hjælp til sine spring.
Til de lidt ældre og mere erfarne gymnaster, er en 4-5 meter ofte en god læsning (især hvis man senere har mulighed for at forlænge den med f.eks. et springboard). Her gør det heller ikke noget at tykkelse bliver 15 centimer. Dette er en god højde til både nye gymnaster og de lidt mere øvede.
Er man elite gymnast eller er det til en gymnastik forening, så er en 5-8 meter bane at foretrække, og her gør det ikke noget at man går helt op til 20cm i højden for den ekstra bounce det giver. Jo mere bounce, jo sjovere er den jo at bruge (hvis man er dygtig nok).
Til konkurrencer går vi lige trinet op til en 20-30 cm model på 10-15 meter, her et det så også tale om en kæmpe Airtrack gymnastikmåtte på omkring 100kg. Airtracken er utrolig velegnet til konkurrence sport, da det er meget underholdende at se elite gymnaster folde sig rigtigt ud på en. Det går virkelig stærkt og de mange spring serier er en ren fornøjelse at se på. Det giver god mening hvorfor dette bliver en mere og mere populær konkurrence sport. Prøv f.eks. at se nogle spring videoer inden for dette område, de er faktisk ret så interessante at se da det går noget hurtigere og er mere action på i forhold til almindelig gymnastik. Dette er også hvilket for mange er med til at gøre det så sjovt at træne på Airtracken.
Jo længere Airtracken bliver og jo tykkere den er, jo mere koster den. Den man skal passe på med, er at købe en model som man hurtigt bliver for dygtig til. Har man dyrket lidt gymnastik og er 13-14 år, så er en 3 meter Airtrack på 10 cm sikkert rigtig sjov i starten, men efter lidt til vil man typisk savne at den ikke var en smule tykkere eller længere. Så et tip kunne være at købe en model, som lige er en tak bedre end dit nuværende behov, og så ofre det ekstra som denne model koster. Det er klart pengene værd, spørger du mig.
Med de mange fordele der er ved Airtracken, kan man hvis rolige sige at en Airtrack er den ultimative gymnastik måtte.

Læs også: Hvad er en Airtrack gymnastikmåtte

Airtrack

Som i kan se, så er en Airtrack gymnastik måtte et glimrende stykke gymnastikudstyr til de lidt yngre. Den giver både en rigtig god træning, men er også et godt social omdrejningspunkt, som de unge kan have det sjovt med sammen. For nogle vil en Air-track blot være en ting der ligger og støver henne i et hjørne efter en måned, men for langt de fleste vil det være noget som bliver flittigt brugt. På samme måde som hvis du køber en kvalitets trampolin (har snakker vi ikke de billige 1.500 kroners trampoliner fra Bilka eller det lokale byggemarked). En god Berg trampolin er også er super træningsredskab som rigtig mange benytter flittigt, og noget som klart kan anbefales. Ikke nødvendigvis som en erstatning for Airtracken, men mere som et supplement så du kan få lidt variation i træningen. De 2 former for træning passer rigtig fint sammen og har en god synergi. Så ved at kombinere de to ting, opnår du typisk endnu hurtigere fremgang med træningen. Det gør også at man ikke bliver helt så hurtigt træt af tingene som nogle måske har tendens til. F.eks. ser vi jo ofte at mange der køber en billig trampolin, kun bruger den et par måneder, og så står den ellers bare og ruster ude i haven. Ved at både kunne kombinere træning på Airtracken, og på trampolinen bliver det hele meget sjovere hvilket jo også er en vigtig del af træningen.

Hvorfor vælge en Gymplay Airtrack?

Her er en video hvor du ser GymPlay Airtracken i brug: