Mode – smarte læderjakker til mænd

Modetøj til børn, voksne og babyerMode og stil er der altid plads til, derfor snupper vi her på en varm sommerdag lige et lille indlæg om læderjakker til mænd, en ting som aldrig helt går af mode.
Hvad enten der er tale om en Street eller Retro biker jakker, så er læder noget som passer fint samme med det meste af ens gaderobe. Men hvordan kom vi lige i gang med at bruge læder jakker, og hvorfor er de stadig så populære den dag i dag. Lad os starte med at tage et lille kig på historien bag.
Historien bag læderjakker

Helt tilbage til før Kresti fødsel har vi anvendt læder til tøj i en eller anden form. Men det var faktisk først i starten af 30’erne de klassiske designs til det vi kender som en læderjakke opstod. Her fandt datidens piloter ud af at læder var et rigtigt godt materiale til at modstå kulde og vind når man sat oppe i en åben flyver. Især de berømte bombe piloter, som ofte var ude på lange ture i 1. verdenskrig benyttede alle de klassiske brune bomber jakker, som bestod af hestelæder og var foret med uld indvendigt. Dette gav en meget robust jakke, som samtidig var varm og kunne modstå den kraftige vind piloterne ofte blev udsat for.
Det gik ikke mange år, inden biker kulturen også opdagede fordelen ved en sådan læderjakke og tog fenomenet til sig. Dette mundende ud i en anden klassik stil – biker jakken. Det var også her at vi begyndte at se de sorte jakker, frem for de brune som piloterne brugte.

Mode og sport

Også inden for sport er mode et vigtigt begreb. Se f.eks. på den populære Stella Mccartney fra Adidas. Sidste uge var jeg til Airtrack stævne med min datter, og selv her gik de meget op i at have det helt rigtige gymnastik tøj på når de hoppede rundt på en Airtrack eller anden gymnastik måtte. Og ikke kun på denne Gymnastik måtte de skulle se smarte ud, også mange motionister ude på løbestierne gør mere ud af at være iklædt mode rigtigt tøj, frem for at have en god løbe stil.
Mode er noget som også vinder mere og mere frem inden for sport og motion.

Læder og miljø

Læder er jo i bund og grund hud fra dyr. Og som alt andet levende har det med at gå i fordærv med mindre man behandler det. Derfor er det nødvendigt at garve materialet først. Garvning er kort og godt en bearbejdning af rå huder og skind med henblik på at konservere produktet til brug for beklædning eller til møbler. Garvningen er en længere process hvor huden renses for fedt og olier, huden blødgøres og man ender til sidst op med et meget solidt, smidt og holdbart produkt som med den rette pleje kan holde i rigtig mange år.
Desværre er garvning af læder en meget forurenende process. Under garvningen bliver der ofte produceret store mængder spildevand indeholdende organiske stoffer og forskellige kromsalte. Som de fleste af os ved, så er krom er et meget giftigt tungmetal, der ligesom f.eks. kviksølv akkumuleres op igennem fødekæderne, og i sidste ende ender i os mennesker. Det er dog muligt at rense dette spildevand, inden det ledes ud i naturen, hvilket også sker på flere af de mere moderne fabrikker. Problemet er dog at størstedelen af det læder der fremstilles f.eks. til jakker, kommer fra lande som Indien, Kina og Mexico, hvor der ikke er rød til de dyre og effektive rensningsanlæg. Det er ikke kun miljøet som belastes med disse giftige kemikalier, også mange af de ansatte på disse fabrikker, får varige skader efter at arbejde med disse stoffer år ind og år ud. Ofte i form af kronisk eksem, øjensygdomme og kræft. Flere og flere firmaer er heldigvis ved at få øjerne op for genbrug af læderjakker og andre læder produkter. Også hos de helt små er læder et hit, både i visse former for babyudstyr, og børnemøbler, men man finder også smarte læderjakker til de helt små.

På grund af de mange miljø mæssige problemer med fremstilling af læder, så er der enkelte virksomheder, som har valgt at producere bæredygtige læderjakker ud af genbrugs skind. Her benytter man så skin fra gamle jakker, som ozon renses og efterfølgende syes om til nye og moderigtige smarte læderjakker til mænd. Firmaer som f.eks. Danske Better World Fashion – www.betterworldfashion.dk. Personligt noget som jeg syntes er et rigtigt godt koncept, men desværre i en alt for lille skala til at rigtigt har en betydning. Kunne man få flere firmet med på denne genbrugsvogn, både inden for tøj og mode, men også inden for møbler, så ville man kunne reducerer hele den krom forurening en hel del, og faktisk gøre noget ved hele problemstillingen med læder. Selv større magaziner som the The huffington Post, har sat fokus på genbrug og miljø, så mon ikke det er noget vil kommer til at se meget mere til over de næste par år. Det er i hvert fald en problemstilling som vi er nød til at finde en løsning på, og helst inden for alt for længe.

Genrbug af læder jakker – et koncept fra Better World Fashion – læderjakker til mænd og kvinder.

Mode og stil

Moden inden for læderjakker kommer og går, det er ofte et par år, hvor man ikke ser ret mange i en læder jakke, et år senere går alle i en. De fleste mænd med blot lidt respekt for sig selv, har en eller anden form for læderjakke hængende i sit skab. Køre man motorcykel så har man selvfølgelig en bikerjakker da den jo både er praktisk, beskyttende og varm. Men selv til et smart jakkesæt kan man bære den rigtige læderjakker uden at det ser forkert ud, det handler blot om at finde den rigtige model og farve, og her er man heldigvis så fleksible at læder jo kan kombineres med det meste andet tøj.