Airtrack den ultimative gymnastik måtte

Børn i alle aldre har godt af at bevæge sig. En af de sjovere måder at få lidt motion på i hjemmet, er via de moderne oppustelige gymnastikmåtter. Er du typen som elsker spring og gymnastik, så kender du sikkert allerede de populære Airtracks. En Airtrack er i grove træk en tyk gymnastik måtte med luft i. Luften giver en elastisk effekt, så når du bruger en Airtrack får du lidt ekstra højde på dine spring, og samtidig er den blød at lande på.
Fordelen ved den ekstra højde er at du har mulighed for at lave spring serier du ellers ikke ville kunne gøre på en normal gymnastik måtte eller på gulvet. Det er også et godt redskab til at lære eller øve nye spring, som man måske ikke helt har færdighederne til at lave på gulvet endnu. De ekstra procent som en Airtrack giver dig, er ofte lige den smule der skal til for at få springet helt på plads.


miniairtrack til haven på 4 meter

Airtrack den ultimative gymnastik måtte

Er du typen som elsker spring og gymnastik, så kender du sikkert allerede de populære Airtracks. En Airtrack er i grove træk en tyk gymnastik måtte med luft i. Luften giver en elastisk effekt, så når du bruger en Airtrack får du lidt ekstra højde på dine spring, og samtidig er det en blød gymnastik måtte at lande på.
Fordelen ved den ekstra højde er at du har mulighed for at lave spring serier du ellers ikke ville kunne gøre på en normal gymnastik måtte eller på gulvet. Det er også et godt redskab til at lære eller øve nye spring, som man måske ikke helt har færdighederne til at lave på gulvet endnu. De ekstra procent som en Airtrack giver dig, er ofte lige den smule der skal til for at få springet helt på plads. Dermed har du meget nemmere ved at lære de forskellige spring i forhold til at træne det på gulvet.

Hvor kan du købe en Airtrack gymnastikmåtte? Selv har jeg købte mine sidste 2 Air track måtter hos GymPlay i Tyskland, da prisen var lidt billigere her, og kvaliteten helt i top.

Læs også: Køb din Airtrack her

Airtrack hjemme

Der findes en del forskellige Airtrack modeller, og en af de mere populære er Airtrack til hjemmet. De er ofte lidt mindre (maks. 3 meter) og er rigtig gode til hjemmetræning hvis man har pladsen til det. Især nybegyndere og lidt yngre gymnaster plejer at elske de små modeller her. F.eks. vælger mange en Airtrack mini til hjemmet, da den ikke fylder ret meget, er nem at pakke væk igen når den ikke bruges. Husk at hvis du bruger Airtracken inde, så skal du være opmærksom på sikkerheden, og undgå at den står for tæt på møbler eller vægge. Spring kan og vil gå galt, og er det vigtigt at barn ikke rammer noget.

Når du bruger Airtracken, vil du tydeligt mærke forskellen på denne og en standard flad gymnastik måtte. Du lander lidt blødere når det går galt, og du vil også opleve at du pludselig kan få en smule mere højde på dine spring. Ikke i samme grad som en hoppepude eller trampolin, men stadig nok til at du kan lave lidt mere end på en normal måtte, uden at de føles for overdrevet.

Airtrack til haven

En anden fordel ved en hjemme Airtrack, er at den også kan bruges i haven. Typisk har man lidt mere plads i sin have, og så bliver det lidt sjovere at bruge sin air track. En Airtrack til haven kan ofte være lidt større end en til hjemmet, da man jo har mere plads at gøre godt med i sin have. Her vælger mange typisk en 3-4 meter model. Fordelen er at i haven har du typisk mere plads end inde i hjemmet, hvilket gør den mere sikker og nemmere at bruge her. De fleste vælger at bruge Airtracken i haven eller i den lokale gymnastikforening.
Dette gør også at mange sammenligner den med en trampolin, men der er en verden til forskel. Du går aldrig sammen bounce på Airtracken, selv på de største modeller. Derimod har du mulighed for at sammensætte spring og serier som du aldrig vil kunne gøre på en standard trampolin.

Air track til hjemmet

Hvor de fleste Airtracks passer fint ude i haven, så er der også mange som gerne vil træne på airtracken i hjemmet, især på de dage hvor der ikke lige er vejr til at være i haven.
Her er størrelsen vigtig, da det er de færreste som har plads til en Airtrack på 4 meter i hjemmet. Her kan en Airtrack mini på 2.4 eller 3 meter være et noget bedre valg. Den får ofte nemt plads i de fleste større rum, og er et rigtig godt redskab til at øve de forskellige spring, selv på de dage med dårligt vejr.

Mini Airtrack

Airtrack mini er et stort hit blandt de yngre gymnaster eller dem som ønsker at træne i sit eget hjem med Airtracken. En Mini Airtrack er en rigtig god begynder model, hvor gymnasten hurtigt kan lære de forskellige spring og teknikker. Ulempen er at den ikke har pladsen til de mere komplicerede serier af spring, men typisk er det de færreste som alligevel har pladsen til de spring serier inde. Her er en lidt længere Airtrack til haven et bedre valg.

Airtrack 3 meter gymnastikmåtte

Gymnastik bane

Til nogle af de lidt bedre Airtracks, som eksempelvis dem fra Gymplay, kan du få en del ekstra udstyr som incline måtter, springboards, foldingmat, Airbarrel og mange mere. Det gør at du har mulighed for at bygge forskellige Airtrack baner som faktisk kan få en hvis længe. Det giver nogle helt nye muligheder, og tilføjer ofte en stor del ekstra til ens gymnastik leg. Hvis man syntes sin almindelig Air track var sjov, så bliver den pludselig dobbelt så sjov når man kobler den sammen med lidt ekstra udstyr til Airtracks. Det kan være ting som Spring board, incline Mat eller en Airbarrel.

Læs også: Gymplay Airtracks

Airtrack størrelser

Men hvad skal man lige vælge for størrelse når der skal købes en Airtrack?
Til helt nye gymnaster eller de lidt yngre bør man holde sig til en Airtrax på maks. 3 meter i længden. Tykkelsen bør være omkring de 10 cm, da denne tykkelse både giver god sikkerhed, og stabilitet, og nok bounce til at man får ekstra hjælp til sine spring.
Til de lidt ældre og mere erfarne gymnaster, er en 4-5 meter ofte en god læsning (især hvis man senere har mulighed for at forlænge den med f.eks. et springboard). Her gør det heller ikke noget at tykkelse bliver 15 centimer.
Er man elite gymnast eller er det til en gymnastik forening, så er en 5-8 meter bane at foretrække, og her gør det ikke noget at man går helt op til 20cm i højden for den ekstra bounce det giver.
Til konkurrencer går vi lige trinet op til en 20-30 cm model på 10-15 meter, her et det så også tale om en kæmpe Airtrack gymnastikmåtte på omkring 100kg. Airtracken er utrolig velegnet til konkurrence sport, da det er meget underholdende at se elite gymnaster folde sig rigtigt ud på en. Det går virkelig stærkt og de mange spring serier er en ren fornøjelse at se på. Det giver god mening hvorfor dette bliver en mere og mere populær konkurrence sport.
Jo længere Airtracken bliver og jo tykkere den er, jo mere koster den. Den man skal passe på med, er at købe en model som man hurtigt bliver for dygtig til. Har man dyrket lidt gymnastik og er 13-14 år, så er en 3 meter Airtrack på 10 cm sikkert rigtig sjov i starten, men efter lidt til vil man typisk savne at den ikke var en smule tykkere eller længere. Så et tip kunne være at købe en model, som lige er en tak bedre end dit nuværende behov, og så ofre det ekstra som denne model koster.
Med de mange fordele der er ved Airtracken, kan man hvis rolige sige at en Airtrack er den ultimative gymnastik måtte.

Læs også: Hvad er en Airtrack gymnastikmåtte

Her er en video hvor du ser GymPlay Airtracken i brug: